Акция Тузари продължава в центъра на столицата

Акция „Тузари“ на прокуратурата и Националната агенция по приходите (НАП) продължава и в центъра на София. Това пише „Монитор“ от източници сред разследващите.
Преди 10 дни приключи първият етап на проверките в столицата. Тя имаше за цел да установи собствениците на коли и имоти на стойност над 500 хиляди лева и дали те са декларирали, че имат пари да си ги позволят. Първият етап включваше документални проверки на имотите, както и огледи от екипи на НАП из витошките квартали, припомня изданието.
Обиколката на данъчните из столицата обаче продължава, обясниха разследващи. Сега под прицел са имотите в по-централните квартали на София. Екипи на данъчните ще продължат да оглеждат тузарските къщи и апартаментите в лъскавите кооперации.
При първоначалните проверки в столицата досега бе установено, че при близо 70 души има сериозно разминаване между декларираните доходи и реалните разходи. Според проверяващите, разликите варирали между 1 и 6 милиона лева.
Богаташите, които са се опитали да укрият охолството си, ще бъдат подложени на нови проверки, които да установят чисти ли са парите им и има ли извършени данъчни и финансови престъпления. Според разследващи, обаче, голяма част от разкритите богаташи обясняват покупките на луксозните си имоти с пари, спечелени от борсата. Тези доходи по закон не се облагат и затова „печелившите“ не е нужно да ги декларират.
Освен богаташките къщи, данъчни и прокурори продължават да следят заедно с колегите си от агенция „Митници“ и за лъскави коли без платени акцизи. Екипи на разследващите са провели масирани проверки за скъпарски автомобилипо време на абитуриентските балове. По време на акцията данъчните са записали номерата на доста съмнителни луксозни коли, които са били с чуждестранна регистрация. Сега проверяващите ще установят дали за лъскавите возила е платен акциз и дали не са крадени в чужбина.
Пред „Монитор“ шефът на НАП Красимир Стефанов заяви, че проверките на богаташите в цялата страна продължават с пълна пара. Акцията не е кампанийна проява, а има за цел да установи лицата, които се опитват да крият доходи. Затова проверките ни ще продължават и занапред, обясни той.
Преди няколко седмицивестникът пръв съобщи, че разследващите вече са запорирали имоти, коли, яхти и банкови сметки на тузарите, които не могат да докажат произхода на парите си. Мярката има за цел да обезпечи разследванията, за да не могат хората, които са на мушката, да продадат имуществото си или да го прехвърлят на трети лица. След приключването на данъчната ревизия ще се реши дали да бъде поискан и постоянен запор на собствеността, за която богаташите не могат да докажат произход на средствата.
След изготвянето на тези актове в акцията ще се включи и комисията „Кушлев“ за отнемане на имущество, придобито по престъпен път. Нейните служители ще разгледат събраните доказателства и ще решат на кои тузари да бъде поискана конфискация на имуществото. Освен това се очаква прокуратурата да образува досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления срещу богаташите с неясен произход на доходите.
Проверката на тузарските къщи и коли в страната започна преди около 3 месеца. Тя обхваща придобити имоти, яхти и автомобили в периода 2004-2008 година и е разпоредена от зам.-главния прокурор Валери Първанов. Това е една от мерките, залегнали в т.нар. екшън план на правителството в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *