Албания е една стъпка по-близо до Европейския съюз

Европейският съюз постави Албания на пътя към членството, предоставяйки на малката балканска държава статут на кандидат за присъединяване в знак на признание за скорошните реформи, като същевременно предупреди правителството, че напредъкът зависи от по-нататъшните усилия.

Годините на политическа поляризация забавиха демократичните реформи в Албания, но смяната на правителството през септември миналата година откри пътя към ЕС.

„Албания е една стъпка по-близо до Европейския съюз,“ каза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Той похвали страната за борбата срещу организираната престъпност.

Решението, което трябва да бъде потвърдено от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел в петък, е първата голяма стъпка за разширяването на ЕС, след европейските избори през май.

Албания ще трябва да отговаря на редица допълнителни условия, за да започне действителни преговори за влизане, процес, който има за цел да хармонизира законите на кандидатите в съответствие с правилата на ЕС и може да отнеме много години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *