Албания съкращава държавни разходи в името на фискална дисциплина

Албания ще съкрати бюджетните си разходи с 3.92% през септември заради недостиг на приходи от 16.3 млрд. леки (127 милиона долара), предаде „Ройтерс“. Държавният дефицит обаче ще остане в рамките на нивата, договорени с Международния валутен фонд, заяви финансовото министерство.

Министър-председателят Еди Рама обяви кампания срещу укриването на данъци, която ще стартира през септември, чиято цел ще бъде да подобри ситуацията, която МВФ определя като незадоволително данъчно изпълнение, което, комбинирано с външни фактори, е намалило данъчните и митническите приходи.

Правителството иска да избегне повишаването на данъците, след като веднъж подобна мярка се наложи срещу големия бизнес и богатите албанци в средата на 2013 г.

„Общите бюджетни разходи до края на 2015 г. се очаква да бъдат 456.4 млрд. леки. Това е с 3.9% по-малко от първоначалния план за бюджета за 2015 г“, заявиха от министерството.

Въпреки това министерството обеща да не орязва планираните стимули за икономиката за годината.

Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с три процента тази година, а правителството иска да намали разходите си с 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *