„Ален мак“ изнася производството си в Украйна

От козметичното дружество „Ален мак“ обявиха, че савзели решениезапреместване на производство в Украйна, където са основните продажби на фирмата през последните години, съобщи regal.bg.
„Ален мак“ ще организира собствено производство в Киев и така ще се опита да избегне високите мита, данъци и такси, които оскъпяват продукцията му.“Продажбите в Украйна формират 30% от общите ни приходи от козметични продукти през 2007 г. Митата, ДДС и транспортните разходи обаче оскъпяват продукцията ни и затова решихме да стартираме производство там“, обясни Петър Терзиев, който управлява дружеството, собственик на козметичната фирма – „Ален мак България“.
По думите му те са наели площи и мощности в Киев, за да произвеждат шампоани, балсами, боя за коса и течни миещи препарати. Фирмата, която ще развива бизнесът там, е регистрираната в Украйна ОАО „Ален мак“ .
Тя вече е сключила договор с местно предприятие, чието име от „Ален мак“ не пожелаха да обявят. Капацитетът на мощностите е 3.5 млн. бои за коса годишно и 250 млн. опаковки шампоани и балсами и ще бъде натоварен максимално, като първата готова продукция ще излезе до седмици.Компанията очаква да върне чрез него и старите си пазари в Русия и страните от ОНД. В момента тя изнася за Украйна и Русия около 60% от продукцията си, още 20% са за страните от бившия Съветски съюз и други.
„Пренасяме в Киев производството на течни продукти, което изисква употреба на много вода – тя е евтина суровина и пренасянето й под формата на готов продукт изисква значителни и неоправдани разходи. Производство на пасти за зъби, за което имаме уникална линия, остава в България“, отбелязва Петър Терзиев. Той допълва, че в Пловдив ще продължат да се произвеждат и всички продукти от портфолиото на фирмата, предназначени за вътрешния пазар.“Ален мак“ е втората българска козметична компания, която решава да инвестира в чужбина. През лятото на 2004 г. габровският производител на козметика СТС построи завод в град Солничногорск, близо до Москва. Фабриката има капацитет да произвежда 4.8 млн. пасти на месец, 1 млн. кремове, шампоани и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *