Ал Бадри: ОПЕК не може да спаси света от финансовата криза

Страните, засегнати от финансовата криза, не трябва да разчитат на държавите от ОПЕК, за да излязат от нея, предупреди днес в Лондон Абдала ал Бадри, генерален секретар на петролния картел, цитиран от АФП.

„Ако обичате, не разчитайте на нас, за да изплувате, защото повечето от нас са бедни страни. Учудващо е, че целият свят се обърна към ОПЕК, за да излезе от тази криза, но повечето от нас са бедни страни и не можем да спасим другите държави от кризата.

Коренът на тази криза е в САЩ и тя трябва да бъде разрешена в САЩ, те могат да направят това „, посочи ръководителят на Организацията на страните износителки на петрол на организираната в британската столица конференция „Петрол и пари“.

Припомняме, че ОПЕК взе решение да намали добивите на петролс 1.5 млн. барела на ден от ноември. В момента квотата е 28.8 млн. барела на ден.

ОПЕК намали квотите си за добив поради резкия спад на цените на петрола, като петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими допусна, че е възможно още едно сваляне на квотите през декември.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на петрол в индустриалните страни ще падне с 2.2 на сто за тази година, а за целия свят потреблението ще намалее с половин процент.

Петролът възвърна днес първоначалните загуби и нарасна с един долар на нива над 64 долара за барел, следвайки покачването на азиатските борсови индекси. Спадът на долара срещу еврото след две и половина годишния връх също помогна на горивото.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец декември нарасна с 1 долар, или 1.6%, до 64.22 долара за барел, след като по-рано спадна до 61.75 долара за барел. Търгуваният в Лондон сорт Брент спечели 31 цента до 61.72 долара за барел.

Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *