Ал Кайда: Разгром на САЩ, ислямизъм в Либия и революция в Алжир

Призивът на терористичния лидер срещу САЩ идва ден, след като американските власти разкриха ирански заговор за бомбени атентати в посолствата на Израел и Саудитска Арабия и убийството на саудитския посланик във Вашингтон.
Тринайсетминутното обръщение на Айман аз Зауахири, публикувано в няколко екстремистки уебсайта, изглежда е било записано през август или септември,   съобщи американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE, цитиран от ДПА и БТА. 60-годишният Зауахири призовава във видеозаписа за продължаване на действията за „разгромяване на САЩ“. Роденият в Египет хирург оглави Ал Кайда през юни, след като основателят на групировката Осама бин Ладен беше убит на 2 май в Пакистан от американски специални части.
Междувременно Държавният департамент на САЩ предупреди американците по света за възможни антиамерикански терористични нападения след осуетяването на иранския заговор, предаде Асошиейтед прес. Според предупреждението проваленият план може би е признак за по-агресивно фокусиране на иранското правителство върху терористична активност“, особено срещу дипломати от страни, критични към Техеран, включително евентуални атаки в САЩ.
В другото послание, което трае 13 минути, приемникът на Осама бин Ладен поздравява либийските бунтовници за превземането на Триполи, насърчавайки ги да създадат режим, основаващ се на ислямския закон – шериата.  „Първото, което НАТО ще поиска от вас, е да се откажете от исляма“, казва убедено той в обръщението си, определяйки като „западна банда“ военния алианс, подкрепящ Преходния национален съвет (ПНС). „Бъдете внимателни към заговорите на Запада и за техните копои в момент, когато градите новата си държава. Не им позволявайте да ви заблудят и да ви лишат от резултата от претърпените от вас жертви и страдания“, заявява още Зауахири.
След това той се обръща към алжирците: „И ако приветствам либийския народ за победата над тирана, то призовавам народа на Алжир да последва примера му. Вашите братя в Тунис, а после и в Либия, захвърлиха тираните си на бунището на историята. Защо и вие не въстанете?“.
Правителството на алжирския президент Абделазиз Бутефлика успя да овладее протестите, подобни на тези, които свалиха от власт туниския държавен глава Зин ал Абидин бен Али, припомня АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *