Американската икономика генерира 280 хил. нови работни места през май

През май темпото на растеж на заетостта и на заплащането на труда в САЩ се ускориха доста по-силно от очакваното, което сякаш е сигнал, че през второто тримесечие американската икономика ще възстанови добрата си форма след много слабото й представяне през тежката зима в началото на годината.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) генерира през май цели 280 000 нови работни места – значително над средните прогнози за 225 000 работни места, показват данни на Министерството на труда. Това представлява най-солиден ръст на трудовата заетост в САЩ от края на 2014-а година насам, пише bnr.bg.

В същото време данните за април претърпяха „козметична“ низходяща ревизия до 221 хиляди от предишна оценка за 223 хиляди, докато данните за март бяха ревизирани силно нагоре до 119 хиляди (от едва 85 хиляди нови работни места).
Нивото на безработица в САЩ през май се повиши неочаквано до 5,5%, след като през април удари 7-годишно дъно от 5,4% (най-ниска безработицата от май 2008-а година) и при прогноза за стабилизация в това многогодишно дъно. Трябва обаче да се има предвид, че повишението на безработицата е факт с оглед известно повишение на трудовата сила в страната.

През май частният сектор на американската икономика генерира 262 000 нови работни места при очаквания за 220 000 и след 213 000 през предходния месец (възходяща ревизия от 206 000), в промишления сектор бяха разкрити 7 000 работни места, докато в държавния сектор бяха добавени 18 000 работни места, а в строителния сектор бяха разкрити 17 000 нови работни места.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ през май нарасна силно с 0,32% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%) до 24,96 долара на час, като на годишна база беше регистрирано повишение от 2,3% – най-солиден растеж от август 2013-а година, докато средната работна седмица остана без промяна спрямо април, когато тя беше с продължителност от 34,5 часа.

Днешният като цяло силен доклад за състоянието на пазара на труда през май сякаш потвърждава прогнозите на Федералния резерв, че негативното представяне на американската икономика през първото тримесечие на годината е било само „временно“ явление, дължащо се в значителна степен на тежките зимни условия в страната. Това може да поднови очакванията на финансовите пазари за първо повишение на американските основни лихви през второто полугодие и най-вероятно на заседанието на ФЕД през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *