Американската икономика значително забавя растежа си

Американската икономика забави съществено своя растеж през четвъртото тримесечие на 2015 година поради свиване на общите бизнес инвестициите, спад на износа и по-слабо повишение на потребителските разходи, докато инвестициите в жилищния сектор продължават да нарастват с добро темпо. Това показват предварителни данни на Търговския департамент на САЩ, цитирани от националното радио.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през трите месеца до края на декември с едва 0,7% на годишна база след повишение с 2,0% през третото тримесечие и с цели 3,9% през пролетните месеци на 2015 година. Средните прогнози бяха за малко по-добър растеж от 0,8 процентни пункта.

За цялата 2015 година БВП на САЩ нарасна с 2,4% след аналогично по-размер повишение през предходната година и малко над осредненото ниво на растеж от 2,1% от 2010 година насам, когато американската икономика се измъкна от последната рецесия.

Потребителските разходи през четвъртото тримесечие се повишиха с 2,2% след растеж с 3% през третото тримесечие, но при прогноза за по-слабо повишение с 1,9 проценти пункта.Трябва да се има предвид, че вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика и именно това забавяне на растежа на потребителските разходи беше в основата на доста слабия растеж на БВП на САЩ в края на 2015 година. За цялата изминала година обаче потребителските разходи се повишиха с 3,1%, отчитайки най-солидно темпо на растеж от едно десетилетие насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *