Американската мечта си отива от Севлиево

Обявиха за продан двата завода, които хранят целия район

“Идеал Стандарт” и “Видима” ще имат нови собственици до есента

Отива ли си американската мечта на Севлиево? От три дни този въпрос не дава мира на местните хора. Тогава стана ясно, че „Американ Стандарт“ продава двата си завода край града. Както и цялото си поделение, произвеждащо оборудване за кухни и бани. Шокът от новината бе голям, защото двете предприятия у нас дават работа на близо 3700 души. На практика те „хранят“ целия район, в който други сериозни инвестиции няма. А за последните 10 г., откакто е стъпила у нас, американската компания е вложила над 125 млн. долара в двата завода и това я прави един от най-сериозните икономически фактори в страната. Не броим тук изобщо всички останали дейности, които се осъществяват в общината Севлиево и съседните райони с финансовата подкрепа на мултинационалния гигант. Така „Американ Стандарт“ се превърна в знакова компания за българската индустрия.

Историята на нейното стъпване у нас наистина може да се сравни с американската мечта. През 1996 г. „Американ Стандарт“ купува „Видима“ за 5,4 млн. долара.

–––––––––––––––––––––––––––

Заводът работи на пълни обороти

–––––––––––––––––––––––––––

и се справя успешно. Дотолкова, че година по-късно започва строителството на втора фабрика за санитарна керамика – „Идеал Стандарт България“. Проектът е завършен в рекордно кратки срокове – само за 11 месеца. Първоначалната инвестиция е 43 млн. долара. Няколко години по-късно предприятията са между първите в Европа по качество на продукцията.

Около двата завода на „Американ Стандарт“ се формира цяло обединение, а инвестициите в региона „валят“. Наблизо е изграден пунктът на италианската „Групо минерали“, която е основен доставчик и на германската „Хамбергер Индустриаверке“ – производител на окомплектовка за продуктите на завода за керамика, която открива българското си предприятие през октомври 2003 г. В края на 2005 г. бе открит и дистрибуционен център, съвместен проект на севлиевските заводи и „Биомет“, който се занимава с логистиката и обслужването на клиентите.

Така Севлиево се превръща в най-големия производствено-дистрибуционен център на „Американ Стандарт“ в Европа.

Доказателство за успешното развитие на бизнеса е и оценката за работата на мениджъра на завода инж. Васил Кънев. След като той управлява повече от 5 г. американската инвестиция, компанията реши да му повери по-отговорен пост. От 2002 г. той

–––––––––––––––––––––––––––

става вицепрезидент за Източна Европа

–––––––––––––––––––––––––––

„Американ Стандарт“ ще остане тук и заводите ще ги има поне още 15-20 г. Това твърди самият Кънев в своите медийни интервюта преди няколко години. Днес думите му са опровергани. „Американ Стандарт“ си отива. Компанията е взела решение да концентрира дейността си върху производството на климатични инсталации. В отделна компания ще бъде концентриран бизнесът за контролни системи за превозни средства. Първата компания ще носи името Trane, а втората – WABCO. Бизнесът с оборудване за кухни и бани се продава. Очакваме това да приключи до есента, обяви президентът на компанията Фредерик Поузес. Американците са наели финансовият гигант „Лазард“ да ги консултира при преструктурирането. Става дума за бизнес, който в световен мащаб за 2006 г. е генерирал продажби за 2,4 млрд. долара. Групата има по света 54 завода, които произвеждат оборудване за кухни и бани. В тях работят около 26 хил. души.

У нас над 300 нови хотела са оборудвани от българските заводи на „Американ Стандарт“. В САЩ всеки три от пет бани са със същата марка. В Италия всяка втора баня е обзаведена с продукти на компанията.

Засега е още рано да се правят прогнози в кой нов собственик ще попаднат двата завода в Севлиево. Не е ясно дори дали производството на кухни и бани ще се продава като цял бизнес, или заводите по света ще се търгуват „на парче“.

Освен широкия пазар и добрите икономически показатели на двата български завода съществуват и редица други фактори, които ги правят привлекателни за всеки инвеститор. България е една от малкото страни, където този тип производства, считани за доста замърсяващи, са добре приети. Ето защо най-вероятно след няколко месеца не един и два световни лидера ще се състезават да работят тук, на мястото на „Американ Стандарт“. Така че американската мечта на Севлиево ще продължи да съществува и просто ще я осъществява някой нов стопанин, надяват се местните хора.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *