Американската Express diagnostics планира да навлезе в България

Американската фармацевтична компания Express diagnostics Int’l. Inc. потвърди, че планира разширяване на дейността си в България. Още в началото на месеца такова намерение беше обявено от изпълнителния директор Пол Джонсън и Хералд Браун, мениджър международни продажби, на представяне на дейността на компанията в Българската търговско-промишлена палата. Компанията работи на перспективен пазар, който се очаква да расте постоянно – тя произвежда тестове за алкохол, наркотици, бременност и други.

Засега от Express diagnostics отказаха повече подробности пред „Капитал“. Аарон Уенген, вицепрезидент „Маркетинг и комуникации“, отговори, че „все още сме в предварителните етапи на осъществяване на това разширяване“, но обеща повече детайли, „когато имаме повече информация за тази вълнуваща нова стъпка за нашата компания“. На представянето в БТПП двамата представители на компанията обявиха, че са на проучвателно посещение у нас и имат планове в близко бъдеще да стъпят на българския пазар. По-конкретният им план е да открият производствени мощности в страната. От ръководството на БТПП изразиха готовността да подкрепят компанията при намиране на надеждни партньори. В България подобни продукти за такива тестове не се произвеждат.

Медицински продукти

Express Diagnostics е класирана сред 5000-те най-бързо развиващите се компании в САЩ за 2013 и 2014 г. Тя е създадена през 2004 г. със седалище в Минесота. Основната й дейност е създаване на иновативни диагностични медицински продукти и предлагане на услуги като експресната диагностика. Компанията произвежда различни тестове за алкохол в дъха, слюнката, урината, тестове за наличие на наркотични вещества в човешкото тяло, тестове за регистриране на ранна бременност, анализиране на урина и др. Лабораторията сътрудничи с различни институции, включително наказателното правосъдие, такива за лечение на наркомания, както и за терапевтично наблюдение върху наличието на определени лекарства в кръвта и тяхното влияние, става явно от сайта й. Компанията е частна и нейни акции не се търгуват на фондова борса. Това е причината и да не се разбере какъв е размерът на продажбите й. Тя обаче се нарежда сред най-големите производители в този сектор.

Растящ пазар

Според проучване на MarketsandMarkets пазарът за тестове за алкохол и наркотици в световен мащаб се развива бързо и ще достигне 6.3 млрд. долара до 2019 г. , като средният годишен ръст между 2014 и 2019 г. ще бъде около 9.5%. Пазарът на този тип продукти е най-развит в Северна Америка, следват Европа и тихоокеанска Азия. Най-големите производители, сред които и Express Diagnostics Int'l Inc., са базирани в САЩ: Quest Diagnostics, Laboratory Corporation of Аmerica Holdings, Alere, Thermo Fischer Scientific, MPD. Други компании, които произвеждат такива тестове, са Roche Diagnostics (Швейцария), Drägerwerk AG & Co. KgaA и Siemens Healthcare (Германия), както и японската Shimadzu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *