Американската Mohawk купува „КАИ груп“ за 195 млн. евро

Производителят на керамични плочки „КАИ груп“, скоро ще стане част от портфолиото на глобалния лидер при подовите настилки – американската Mohawk Industries. Зад познатото на българския пазар общо наименование „КАИ груп“ стоят две производствени предприятия – фабриките „Хан Омуртаг“ в Шумен и „Хан Аспарух“ в Исперих.На фона на замрелия пазар на сливания и придобивания в България през последните пет години всяка по-голяма успешна сделка няма как да не е събитие. Особено пък когато става дума за влизането на голям чуждестранен стратегически инвеститор на местния пазар, от който външните купувачи напоследък основно се изтеглят, съобщава „Капитал“. Сделката за „КАИ груп“ е най-голяма за годината досега – американската компания ще плати около 195 млн. евро.

Важен детайл е, че едва ли мултимилиардният производител щеше да погледне към микроскопичен за разбиранията му производител, ако продавач не беше голям, също американски, инвестиционен фонд – Advent. За късмет Mohawk няма други мощности в Източна Европа и българската компания може да се превърне в ключова за региона.

Информацията за продажбата се появи в съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през седмицата, но иначе се очакваше от инвестиционната общност от няколко месеца. Причината е изтичащият инвестиционен хоризонт на досегашния собственик на българската група – американския инвестиционен фонд Advent International, който е познат в България като бивш собственик на БТК и настоящ на минералната вода „Девин“. Фондът купи „КАИ груп“ в края на 2007 г. за неназована сума и вероятно заради кризата остана по-дълго (от класическия хоризонт от 4-5 години) собственик на българския производител. Сделката става през регистрираното в Люксембург дъщерно дружество Mohawk Foreign Acquisitions, което придобива 100% от регистрираната също в херцогството Advent Kai Luxembourg Holding, която от своя страна държи изцяло „КАИ груп“.

Детайли около смяната в собствеността стават ясни и от отчет на купувача до американската Комисия по ценни книжа (SEC). Там освен договорената цена се четат и най-общо плановете за бъдещето: обединението с Mohawk ще даде възможност за разширяване на предлаганите продукти, технологична модернизация и ще се увеличи износът към други държави. Очакването е сделката да приключи през второто тримесечие най-малко защото КЗК се нуждае от месец за произнасяне.

Освен фабриките „Хан Аспарух“ в Исперих и „Хан Омуртаг“ в Шумен в „КАИ груп“ влизат още „KAI серамикс – Румъния“, „КАЙ керамика – Гърция“, както и транспортната компания – „Хан Аспарух транспорт“, обяснява изпълнителният директор на групата Спас Шопов. По думите му консолидираните приходи на групата за 2014 г. са от порядъка на 80 млн. евро.

Според данните към края на 2013 г., приходите на „Хан Аспарух“ са 114,4 млн. лв. (при 106,8 млн. лв. година по-рано), а на „Хан Омуртаг“ са 57,9 млн. лв. (при 51,7 млн. лв. година по-рано). Производството на компаниите е специализирано основно в средния ценови сегмент.

В основната си част производството на групата е за износ – на българския пазар се продават около 30% от продукцията, а останалите 70% се насочват навън. Основните пазари са в съседните страни в региона – Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, а освен тях групата продава и в Англия и Франция. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *