Американска компания произвежда електричество от сока на лук

Американският преработвател на лук Gills Onions произвежда електричество от сока на зеленчука. Очакванията на компанията са,токът от лукда намали сметките й със 700 000 долара годишно и да свие емисиите от парникови газове с 30 000 тона. 35-40% от лука се отстраняват като отпадък при беленето, за да се стигне до използваемата част.

Американската фирма инвестира 9,5 млн. долара в проекта и ще получи още 2,7 млн. долара по щатска програма.

Токът от лук сваля сметките за електричество и намалява парниковите газове

В началото Gills Onions използвали лука на полето като тор. Но преди 10 години компанията започва да търси технология, която да реши какво да се прави с отпадъка от лука.„Започнахме да режем обелките и да извличаме сока, който е богат на захар, а бактериите обичат това“, каза Стивън Джил пред агенция Ройтерс. От сока бактериите произвеждат метан, после газът преминава в две горивни клетки по 300 киловата и се произвежда енергия, достатъчна за 460 къщи.

Компанията изчислява, че тя ще получава 35-40% от необходимото й електричество по този начин. Американската фирма ще спести 400 000 тона от транспортни разходи и очаква инвестициите да се изплатят за шест години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *