Американска компания ще добива у нас газ от въглища

Американската компания „Парк плейс енерджи“ е получила разрешение от българското правителство да търси природен газ в Добруджанския въглищен басейн.

Петгодишният договор е сключен между фирмата и Министерството на икономиката и енергетиката на 1 април тази година за Блок 1-11 Вранино, община Каварна, пише на сайта на компанията, регистрирана в щата Невада, съобщава „Преса“.

Потвърждение има и в регистъра на министерството. Разрешението е за проучване на блок с площ 397,42 кв. км в Североизточна България. „Парк плейс енерджи“ спечелва конкурс за търсене на газ в района още през октомври 2010 г. Другият участник обаче – „Овергаз“, е оспорвал резултата. Впоследствие двете фирми се споразумели.

От 60-те до края на 80-те години на ХХ век в района са направени над 220 сондажа. От тях 120 са стигнали до въглищни пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра, предаде БГНЕС.

Ако „Парк плейс енерджи“ регистрира търговско откритие на залежи, ще получи концесия за добив със срок до 35 години. Според някои специалисти в находището има най-малко 7 млрд. куб. м синьо гориво, според други – 30 млрд. куб. м. За сравнение годишното потребление у нас е 2,8 млрд. куб. м. Компанията подготвя работна програма, която трябва да докаже техническата и икономическата възможност за добив на природен газ от въглища. При това няма да се прилага забранената у нас технология „хидравличен фракинг“, а хоризонтални сондажи и други съвременни методи.

Залежи в Добруджанския басейн съдържат над 60 отделни въглищни пласта. Много от тях имат високо съдържание на природен газ, но за извличането му са необходими технологии, които са развити главно в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *