Американските банки смятат, че поскъпващият долар им вреди

Големите банки в САЩ смятат, че предложеното правило от Федералния резерв (Фед) за по-високи капиталови изисквания би ги наказало, ако доларът остане по-скъп спрямо еврото. Това би направило техните активи и дейност в долари да изглеждат по-големи спрямо европейските им конкуренти, пише The Wall Street Journal.

Миналия декември Фед предложи осем от най-големите американски банки да бъдат задължени да поддържат допълнителни капиталови резерви. Компаниите също ще имат нужда от повече ликвидност, ако разчитат на рискови видове дълг.

Висши служители от банки включително Citigroup Inc, Goldman Sachs Group Inc, Bank of America Corp и Morgan Stanley изказаха притесненията си от правилото на среща на 7 януари с Фед, заявиха запознати със ситуацията източници, цитирани от The Wall Street Journal.

Според предложението на Фед, което ще влезе в сила през 2016 г., американските банки ще изчисляват резервите си използвайки както критериите на Базел, така и отделна система, оценяваща тежестта на краткосрочното финансиране на търговията на едро. Те ще трябва да покрият по-високата от двете възможни суми.

Правилото на Фед разчита на финансовите данни от Комитета Базел, които са събрани в евро. Това позволява на регулатора да сравни американските банки с техните чуждестранни конкуренти, ползвайки само една валута. Данните са обърнати в долари чрез обменен спотов курс на Базел, пише The Wall Street Journal.

Поскъпването на долара прави активите и дейностите на американските банки да изглеждат по-големи спрямо тези на европейските и азиатските им конкуренти.

Планът на банките е да пуснат официален коментар до края на месеца. Те ще опишат подробно притесненията си и ще поискат промени за предложените изчисления за допълнителните капиталови изисквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *