Американските борси позеленяха

Най-важните американски фондови индекси приключиха сесията си във вторник с ръстове, като за S&P 500 това е шестият пореден ден, приключен с повишение. Подобно на борсите на Стария континент, и на Wall Street влияние оказаха положителните икономически новини от Китай и намаляването на опасенията от чуждестранна военна намеса в Сирия, предава CNBC.

“Предпазливият тон, който видяхме през последните няколко дни, затихва“, каза Том ДеМарко, пазарен стратег в Fidelity Capital Markets. „Имахме и някои добри новини от Китай през нощта, която дава увереност у някои инвеститори за световния икономически потенциал, а геополитическата ситуация така, сякаш напрежението може да бъде намалено, което би било положително за пазарите“.

Сирийското правителство е приело според медийни публикациипредложението на Русия за поставяне на своите химически оръжия под международен контрол. Официално потвърждение за това обаче все още няма. Инвеститорите се надяват обаче, че с това ще бъде избегнат удар от страна на американската армия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с над 100 пункта, подкрепян от акциите на Microsoft и General Electric. Така бенчмаркът навлезе в първата тридневна серия на зелено от юни насам.

За тема на разговорите се погрижи и самият Wall Street.В американския Dow Jones Industrial предстоят значителни промени. Инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc, компанията за картови разплащания Visa Inc и производителят на спортна екипировка Nike Inc ще бъдат включени в Dow Jones Industrial Average в рамките на най-голямата реорганизация в него за последното десетилетие. На 23-и септември те ще заменят Bank of America Corp, Hewlett-Packard Co и Alcoa Inc, чиито акции се котират ниско и упражняват по-слабо влияние върху ценово претегления индекс.

Широкият индекс S&P 500 и Nasdaq също приключиха на зелено – с 0,73% до 1683,99 пункта и с 0,62% до 3729,02 пункта.

Американският технологичен концернAppleпропадна в търговията, след катогигантът представи два нови iPhone– iPhone 5C и iPhone 5S по време на медийно събитие. С по-евтиния си апарат Apple има за цел да се хареса на бюджетно ориентираните потребители и тези на развиващите се пазари, като Китай. iPhone 5S идва с по-бърз процесор и сензор за пръстови отпечатъци, наречен Touch ID. Акциите поевтиняха с 2,3% (11,53 долара) до 494,64 долара за брой.

Акциите наMcDonald'sса на по-високо равнище, след катогигантът в сектора отчете по-добри от очакванията резултати, подпомогнат от по-доброто си представяне в Европа. В Европа продажбите в разработените заведения са се повишили с 3,3%, отразявайки успеха на новите безалкохолни напитки във Великобритания, представянето на висококачествени хранителни продукти отново във Великобритания и в Русия, както и наблягането на основните продукти на веригата във Франция. Предвижданията на експертите бяха за спад на продажбите от разработените ресторанти в Европа с 0,1%.Книжата поскъпнаха с 0,46% до 96,89 долара.

Пазарната капитализация наBank of Americaсе повиши, след като Bloomberg предаде, чевтората по големина банка в САЩ планира да съкрати почти 2100 свои служители. Книжата поскъпнаха с 0,9 на сто до 14,61 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *