Американските и азиатските акции на печалба, след срещата на ФЕД

Европейските акции останаха почти без промяна в сряда, 18 юни. На печалба бяха петролните компании заради продължаващото насилие в Ирак, което застрашава доставките на петрол. Американските акции поскъпнаха, като индексът Standard and Poors 500 достигна исторически връх, съобщи Bloomberg. Това стана след като Федералния резерв на САЩ обяви, че лихвените проценти ще останат ниски, за „значителен период от време“. Азиатските акции, поскъпнаха днес, 19 юни, до най-високото си равнище от 6 години под влияние на новините от ФЕД и след като китайският премиер Ли Къцян обеща да изпълни прогнозата за икономическа експанзия на страната.

Индексът Stoxx 600 се понижи с 0.1% до 346.13 пункта. Инвеститорите не бяха особено активни и очакваха решението за паричната политика на ФЕД, което дойде след приключване на европейската борсова сесия. Акциите поскъпнаха във вторник, като основно влияние им оказва развитието на ситуацията в Ирак.

Националните бенчмарк индекси се покачиха в 10 от 18 западноевропейски пазари. DAX добави 0.1%, CAC 40 се понижи с 0.1%, а FTSE 100 отчете ръст от 0.2%.

Петролните и газовите компании в Stoxx 600 отчетоха втория най-голям ръст сред индустриалните групи в индекса, след като цената на петрола Brent се покачи. Северната енергийна инфраструктура в Ирак беше повредена, в резултат на боевете в страната, което увеличи страховете от прекъсване на доставките.

Акциите на Shell, най-голямата петролна компания в Европа, поскъпнаха с 1.5% до 2 407.5 пенса.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) отчете поскъпване на акциите си с 0.7% до 91.41 евро. Най-големият производител на луксозни автомобили обяви плановете си за съкращаване на разходите с 3 до 4 милиарда евро до 2020 година, съобщи Manager Magazin, цитирайки служители на компанията, които са пожелали анонимност.

Индексът S&P 500 се покачи с 0.8% до рекордните 1 956.98 пункта в Ню Йорк, като достигна най-високото си равнище от 2000 година. Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.6% до 16 906.62 пункта.

Федералният резерв на САЩ съкрати с, както се очакваше, с $10 милиарда програмата си за изкупуване на облигации. Централната банка обяви, че очаква лихвените проценти да останат ниски за „значителен период от време“ след приключване на програмата.

Председателят на ФЕД Джанет Йелън посочи: „Икономическата активност се възстановява през настоящото тримесечие и ще продължи да нараства с умерени темпове през следващите периоди.“

Управителите на ФЕД прогнозираха, че целта е основният лихвен процент да достигне 1.13% до края на 2015 година и 2.5% през 2016 година.

Очакванията на централната банка за икономически растеж в дългосрочен период бяха намалени до 2.1-2.3% спрямо прямо прогнози за ръст с 2.2-2.3% през март и 2.5-2.8% през януари 2010.

Индексът на волатилността Chicago Board Options Exchange Volatility Index се понижи с 12% до 10.61 пункта, което е най-ниското му равнище от 2007 година насам. От началото на годината индексът е отчел спад с 23% и е на 2 пункта от най-ниското си равнище, отчетено през 1993 година.

Nasdaq Composite изтри всички загуби, натрупани през март и април, когато след спекулации, че акциите на технологичните компании са надценени, последва масова им разпродажба. Индексът е нараснал с 4.5% от началото на годината.

Всички 10 индустриални групи от S&P 500 отчетоха повишение в сряда. Акциите на компаниите, предлагащи комунални услуги, поскъпнаха най-много – с 2.2%. Производителите на суровини добавиха повече от 1%. Индексът Dow Jones Transportation Average се покачи с 1.5%, като най-големи печалби регистрира FedEx.

Акциите на FedEx скочиха с 6.2% до $148.95 след като компанията прогнозира годишна печалба, надминаваща прогнозите на анализатори. Фискалната печалба и приходите на компанията за четвъртото тримесечие също надминаха очакванията.

Adobe отчете 8.2-процентен скок на цената на акциите си, до $73.08. Софтуерната компания е привлякла повече онлайн потребители от прогнозираното, с което приходите и отново станаха положителни, за пръв път от 6 тримесечия.

На азиатските борси днес, индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 1.1% до 145.28 пункта към 11:22ч. в Хонг Конг, което е най-голямото му повишение от месец насам.

Японският индекс Topix скочи с 1.5%. Това е третото му поредно покачване, като е на път да отчете най-високата си стойност от 5 месеца. Hang Seng добави 0.2%, а Shanghai Composite се понижи с 0.4%.

Китай ще отчете „средно до високо ниво“ на икономически растеж в дългосрочен период, каза премиерът на страната Ли Къцян, по време на реч в Лондон, и добави, че може да обещае „честно, че няма да има твърдо падане.“

„Китайското правителство приспособява икономическите си действия, за да осигури минимален растеж от 7.5%, равнището нужно за осигуряване на създаването на работни места,“ посочи Ли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *