Американските корпорации режат заплати вместо работни места

Десетилетия наред орязването на заплатите беше недопустимо за мениджърите. Работодателите намаляваха бонуси, отлагаха вдигането на заплати и дори спираха придобивки, но базовото заплащане беше неприкосновено.

Ари Бъзби, президент по търговските дейности на United-Technologies, оценявана на $34 млрд., опитал всичко, за да свие разходите за труд.
Спрял назначенията и увеличаването на заплатите и изискал от някои директори да си вземат седмица неплатен отпуск. Тази година той е съкратил над 11 000 работни места, но коментира с неохота орязването на заплатите.
„То влияе на морала – твърди той. – И е много трудно да се изгради отново мотивация.“ Десетилетия наред орязването на заплатите бе недопустимо за мениджърите. Работодателите намаляваха бонуси, отлагаха вдигането на заплати и дори спираха придобивки, но базовото заплащане беше неприкосновено. „Намаляването на заплатата отваря емоционални рани и поражда сериозни въпроси за морала и производителността“, подчертава Кен Абош, шеф на консултантската аганция Hewitt Associates.
Но ето че последните девет месеца компании като FedEx, Hewlett-Packard, Advanced Micro Devices и New York Times посегнаха на основните заплати на служителите си, пише BusinessWeek. Пострадаха най-вече старши директорите. Според проучване на Hewitt, около 16% от 518 големи работодатели в САЩ са намалили заплатите по време на рецесията, други 21% съобщават, че обмислят същото. По време на икономическата криза 2001 – 2002 броят на тези компании беше толкова малък, че Hewitt дори не публикува резултатите си.
При увеличаваща се безработица и провалящи се бизнес модели някои специалисти приемат такъв подход като по-разумна алтернатива от съкращенията. Намаляването на заплатите се възприема дори като саможертва в интерес на общото добро. При встъпването си в длъжност Барак Обама отбеляза „самоотвержеността“ на работниците, които по-скоро биха работили по-малко, отколкото да видят как приятел губи работата си.
Първото тримесечие в Gymboree базовите заплати бяха свити с до 10%, а тези на директорите – повече. Главният изпълнителен директор Маколи заяви, че „служителите са благодарни, че сме направили всичко, за да защитим работните места“. Говорител на HP призна, че компанията е пред трудното решение да намали заплащането за сметка на по-продължителна дългосрочна стойност и по-добра позиция да финансира бонус програми за 2009.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *