Американските милионери предпочитат паричния пазар пред акциите

Заможните американски инвеститори предпочитат да влагат парите си в краткосрочни инструменти, съобщи Ройтерс. Според проучване на HSBC Bank, много от милионерите са предпазливи и на настоящия етап избягват по-високо рисковите и волатилни инструменти като акциите и облигациите.

Като допълнителен фактор, влияещ върху тази тенденция, проучването посочва по-голямата доходност на така наречените „кешови“ инструменти, свързана с растящите лихвени проценти.

„От събитията от 11 септември индивидуалните инвеститори и корпорациите считат, че средата е по-несигурна от всякога“, заяви специалистът в инвестиции на паричния пазар Питър Крейн.

Проучването на HSBC Bank е извършено сред 472 индивидуални инвеститори, всеки от които има инвестиции във финансови активи на стойност поне 1 млн. долара, и 251 финансови консултанти.

Резултатите показват, че 34% от индивидуалните инвеститори държат поне 1/5 от своите активи в краткосрочни инструменти. 58% от тях се „оглеждат“ за подобен род инвестиции.

Според изпълнителния директор на HSBC Bank инвеститорите искат високо ликвидни и рентабилни вложения, а краткосрочните инструменти на паричния пазар предлагат точно това.

Въпреки всичко 80% от анкетираните смятат акциите и взаимните фондове за по-добро убежище за своите пари от гледна точка на възвръщаемост.

За последните две години привлекателността на подобен род инструменти се засили, поради това че Фед вдигаше лихвените проценти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *