Американски безпилотен самолет падна върху АЕЦ ”Фукушима”

По неизвестни засега причини, той неочаквано станал неуправляем. Според информация от компанията-оператор на станцията ТЕРСО, дим и огън след падането на апарата не са забелязани. Какви повреди са нанеси на блока, все още не се знае, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от КРОСС. Японците нарекоха инцидента „принудително кацане“
САЩ предаде на японците апарата в средата на април, за да измерва радиацията и за заснемане на станцията. Апаратът има система за вертикално излитане и може да застане във въздуха над обектите.
Днес бе съобщено още, че земетресението от 11 март в Япония е причинило щети на стойност 210 милиарда долара. Това предаде АФП, позовавайки се на японското правителство. Оценката се отнася за засегнатите сгради и инфраструктура и не включва щетите, причинени от атомния инцидент в АЕЦ „Фукушима 1“, както и компенсациите за засегнатите и евакуираните вследствие на земетресението. Данните се отнасят за щетите върху атомната електроцентрала и други атомни съоръжения, но не включват щетите, причинени от последиците от изтеклата радиация върху земеделието, риболова и туризма, уточнява АФП, цитирана от „Фокус“.
Бедствието, нанесло поражения на североизточната част на страната, унищожи къщи, магазини, офис сгради и фабрики, както водоснабдителните, газови, комуникационни и електропреносни мрежи. При него загинаха и изчезнаха близо 23 хиляди души.
Затова японският премиер Наото Кан обяви, че е избрал министър по възстановяване от земетресението и цунамито на 11 март, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.
Райу Матсумото, който е и министър по околната среда, поема официално поста в понеделник, за да се подсигури развитието на програмите по възстановяване. Той ще отговаря за програмите по разчистване на отломките от земетресението и за оказване на помощ на хилядите хора, живеещи в евакуационни центрове в страната и досега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *