Американски блогъри са разгневени от поклона на Обама пред японския император

© Снимка:БГНЕС

Ниският поклон, който американският президент Барак Обама направи пред японския император Акихито при посещението си в края на миналата седмица, предизвика остри критики от страна на консервативни американци. В понеделник те окупираха ефира и блогосферата и заклеймиха жеста на Обама като сервилен, неуместен и признак за слабост, а един блогър с десни убеждения дори го определи като предателство.
Император Акихито и императрица Мичико приеха Обама на аудиенция в събота. Докато стискаше ръката на императора, Обама се поклони на цели 90 градуса. В своя блог на страницата на вестник „Лос Анджелис таймс“ Андрю Малкълм коментира, че постъпката на Обама може да му спечели някакви точки популярност в Япония, но със сигурност няма да бъде посрещната с усмивки у дома. „Колко ниско ще се поклони новият американски президент пред световните монарси“, пита той и отбелязва, че правилният начин да се поздрави императора е, като просто се стисне ръката му, както направи бившият вицепрезидент Дик Чейни през 2007 година.
Обама отнесе подобни критики през април, когато се поклони пред саудитския крал Абдула. Тогава вестник „Вашингтон таймс“ определи в редакционна статия постъпката на президента като „шокираща демонстрация на покорство“. Говорителят на Държавния департамент Йън Кели отхвърли критиките като твърде пресилени и отбеляза, че поклонът на Обама е бил просто знак на уважение към императора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *