Американски инвеститор в „Асарел“

Една от най-големите компании за добив на мед в света – американската Freeport-McMoRan, купува българската „Асарел-експлорейшън“, която държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Боримечково“ в района между Пазарджик и Панагюрище.

Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация, постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Прекият купувач е холандската Freeport-McMoRan Bulgaria B.V., която е част от американската група, а българското дружество е еднолична собственост на медодобивната „Асарел-Медет“. За момента цената не се съобщава.

Сделката е интересна по няколко причини. Първо, чрез нея американската компания, чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, навлиза на българския пазар, и то в момент, когато преструктурира дейността си в световен мащаб, за да намали дълговете си. Това може да означава, че вижда потенциал в находището.

Освен това според официалната презентация на сайта й Freeport-McMoRan оперира основно големи мини с дълъг живот. В същото време „Асарел-експлорейшън“ е получила разрешение за проучване в площта едва преди около година, което означава, че проектът е на сравнително ранен етап и запасите едва ли са ясни. До редакционното приключване на броя от компанията не коментираха защо са решили да продават сега.

Млада компания

От уведомлението до КЗК става ясно, че холандската компания ще придобие едноличен контрол върху „Асарел-експлорейшън“. Сделката потенциално би могла да окаже въздействие върху пазара на търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в България и затова е обявена пред антимонополното ведомство.

„Асарел-експлорейшън“ е сравнително млада компания. Създадена е в началото на 2013 г. и е с предмет на дейност геоложка и миннопреработвателна дейност, търсене, проучване, добив и търговия с полезни изкопаеми. Капиталът й е 178.4 хил. лв., а едноличен собственик е „Асарел-Медет“. През последните години самата „Асарел-Медет“, която оперира медната мина край Панагюрище, придоби няколко проекта в България на различен етап на развитие. Най-напреднал е този в Брезник, където компанията ще добива златно-сребърни руди. Концесионният договор беше подписан в началото на тази година.

„Асарел-експлорейшън“ притежава разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми (медни руди) в площта „Боримечково“, която попада на териториите на общините Панагюрище, Пазарджик и Лесичово и е с обща площ 103 кв. км. То е издадено през септември 2014 г. по време на служебното правителство на Георги Близнашки, но влиза в сила в края на миналата година, когато е подписан договорът с ресорното Министерство на енергетиката. Проектът в „Боримечково“ на практика е в начален етап. Разрешението за проучване е със стандартния срок от три години, а от отчета на компанията за 2015 г. става ясно, че започването на проучвателни дейности там е една от приоритетните задачи за тази година. В случай че резултатите от първата фаза са положителни, „Асарел-експлорейшън“ планира да поиска удължаване, за да регистрира геоложко откритие.

От отчета се разбира още, че дружеството очаква да получи разрешение за търсене и проучване в още една площ – „Свобода“, за което е подала заявление. Справка в регистъра на енергийното министерство показва, че такова разрешение все още не е издадено.

Световен играч

Въпреки че проектът е на твърде ранен етап, за да може да се каже дали и какви запаси има в „Боримечково“, „Асарел-експлорейшън“ е привлякла вниманието на една от най-големите компании в сектора в световен мащаб, с приходи от близо 16 млрд. долара за миналата година. Базираната във Финикс, щата Аризона, Freeport-McMoRan се занимава с проучване и добив на руди, нефт и природен газ, а портфейлът й с метални активи включва седем медни мини в Северна Америка, две в Южна Америка и една медно-златна мина в Индонезия. Освен това компанията има металургични заводи за производство на мед в САЩ, Европа, Южна Америка и Африка. Според информация на сайта й тя е на второ място в света по производство на мед, като държи около 8% от пазара. Freeport-McMoRan е също най-големият производител на молибден и значителен производител на злато, нефт и газ. В световен мащаб за компанията работят 75 хил. служители и подизпълнители, информира Капитал Daily.

Поевтиняването на медта и петрола се е отразило на финансовите резултати на компанията, като през миналата година приходите са се свили с една четвърт, става ясно от отчета й. Към края на 2015 г. общите дългове на дружеството са били в размер на 20.4 млрд. долара. За да намали задълженията си, през тази година Freeport-McMoRan реши да продаде част от активите си и да оптимизира портфейла си. Най-голямата сделка досега е за проекта Tenke в Конго, където се добиват мед и кобалт. Freeport-McMoRan продаде своите 56% на китайската China Molybdenum Co. за 2.65 млрд. долара плюс ангажимент за допълнителни плащания в зависимост от цената на металите през следващите две години. Наскоро дружеството се раздели и със свои активи за добив на нефт и газ в Мексиканския залив, които бяха придобити от Anadarko Petroleum за 2 млрд. долара и допълнителни 150 млн. долара, които ще се изплащат от бъдещия добив. След сделката президентът и главен изпълнителен директор Ричард Адкерсън коментира, че с това продадените през 2016 г. активи са достигнали 6 млрд. долара.

Като цяло чуждестранните инвеститори в рудодобива в България се броят на пръсти. Най-големи са проектите на канадската Dundee Precious Metals, която оперира медно-златния рудник в Челопеч и започва разработването на нова мина край Крумовград.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *