Американски ресторанти премахват бакшишите

Група ресторанти, сред които някои от най-популярните места за хранене в Манхатън, са си поставили за цел да премахнат практиката да се оставя бакшиш в САЩ, пише в. Guardian.

Union Square Hospitality Group на влиятелния ресторантьор Дани Майър ще предприеме първите стъпки за премахването на бакшиша в края на ноември. По този начин заведенията на групата ще приемат практиките действащи в Европа, Азия и други места по света, където оставянето на бакшиш или не съществува, или е непопулярна практика.

Компанията, която притежава повече от дузина известни ресторанта и е работодател на около 1800 души, обяви в изявление, че е направила ключова стъпка „след обмислен и обхващащ цялата структура диалог”.

От групата не обясниха как ще компенсират персонала за загубата на бакшиша, но заявиха, че цените в ресторантите няма да се различават много от настоящите.

Реакциите в интернет бяха мигновени, като повечето хора смятат промяната за положителна, макар да се вижда и съпротива от страна на собственици на заведения, които не са съгласни да плащат повече на персонала си.

Макар в по-голямата част от света оставянето на бакшиш да се смята за старомодно и излишно, в САЩ то е съществена част от ресторантьорския бизнес. Прието е да се оставя допълнителна сума, равна на 20% от сметката, за сервитьора. Това предразполага собствениците на заведения да определят изключително ниска часова ставка на своите служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *