Американското министерство на финансите разкри части от плана си за обратно изкупуване на т. нар. „токсични“ активи на банките

Американското министерство на финансите разкри части от плана си за обратно изкупуване на т. нар. „токсични“ активи на банките. Този план се очаква с нетърпение от пазарите, които виждат в него ключ към трайно оздравяване на финансовата система и преодоляване на икономическата криза.
Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че тази задача ще се поеме от два механизма – един за заеми, а другият – за акциите, свързани с недвижимите активи.
Както бе обявено през февруари тази програма за смесено – държавно и частно инвестиране ще бъде захранена със 75 до 100 млрд. долара от общата сума от 700 млрд. долара, отпуснати на министерството на финансите през есента.
С помощта на частни инвестиции тези фондове може да съберат 500 млрд. долара и дори, ако е необходимо – до един трилион, за да се изкупуват непродаваемите активи, наследени от кризата с недвижимите имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *