Американците искат богатите да си платят

Парадоксално, но дори и мнозинството от републиканците искат богатите да плащат повече.  72% от пълнолетните граждани на САЩ одобряват увеличаване на федералните данъци върху домакинствата с доходи над $ 250 000 от 2013 г., според проучване на New York Times и CBS News. Петдесет и пет процента от републиканците подкрепят по-високите данъци, както и 74% от определящите се като независими и 83% от демократите. Друга анкета на ABC News и Washington Post зададе подобен въпрос. Резултатите: 72% от анкетираните искат да се увеличат данъците за богатите, за да се намали дефицитът, като дори разбивката по политически пристрастия е идентична.
Покупателната сила на долара пада и жителите на САЩ определено искат това да се промени.
През декември, президентът Обама и Конгресът удължиха ерата на данъчни облекчения за всички, включително и милионери и милиардери. Това удължаване ще е в действие до края на 2012 г., така че евентуална промяна на данъчните ставки ще бъде предшествана от президентските избори.
Дали повишаването на данъците за богатите е най-добрият начин за намаляване на дефицита? Не съвсем. То обаче може да бъде част от по-голям набор от мерки.
Вдигането с един процентен пункт на данъчното бреме за всички ще донесе допълнителни приходи за федералния бюджет на САЩ в размер на 480 милиарда щатски долара за 10 години. Същото повишаване на ставките само на най-богатите американци ще генерира 115 милиарда щатски долара.
Ако Обама вдигне с 8-10% данъците за лицата с доходи над $ 200 000 и семействата с доходи над $ 250 000, това би намалило дефицита в хазната с малко под 1000 милиарда щатски долара за 10 години. За съжаление, само за тази година фискалният дефицит се очаква да възлезе на около $ 1.5 трилиона. Така че всяко намаляване на дефицита, ще трябва да включва и други мерки, които не са толкова популярни, като например съкращаване на разходите за здравеопазване. Но едно е безспорно, кризата промени начина, по който американското общество гледа на богатството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *