Американците остават непукисти

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: През идните години САЩ ще потъват все по-дълбоко във финансовата бездна

Страховете от инфлация са обхванали цяла Европа. Заплахата от държавен фалит на Гърция дава повод за тревога. САЩ също гледат критично към Атина, но и във Вашингтон положението с бюджета не е розово.

„Дори икономическото положение и финансовите пазари да се нормализират отново, федералният бюджет ще се окаже насочен в грешна посока, ако не се предприемат следващи политически мерки“, заяви наскоро шефът на американската емисионна банка Бен Бернанке. Тъй като дупката в американския бюджет е с огромни размери, а и постоянно се увеличава – за момента е към 13 билиона долара, т.е.държавата дължи на всеки американски гражданин по повече от 40 хиляди долара.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дупката в американския бюджет расте непрестанно
Проблемът е, че само лихвите за тези дългове междувременно са толкова високи, че няма как да се покрият дори и чрез висок икономически растеж. През следващите години страната ще потъва все по-дълбоко във финансовата бездна. Банкерът Бернанке определя като основни причини за растящите разходи средствата, отпускани за здравеопазването, и все по-застаряващото население.
Предстои взимането на неудобни решения
„Конгресът, правителството и американското население трябва да решат дали и кои държавни субсидии за здравното или за социалното осигуряване трябва да се променят, какви съкращения да се предприемат или пък да се плащат по-високи данъци. Или комбинация от всички тези фактори.“
Наскоро влязлата в сила здравна реформа на президента Барак Обама няма да помогне за овладяване на нарастващите разходи в здравеопазването. По трудния си път през Конгреса законът загуби голяма част от потенциала си за икономии. А Обама от своя страна обеща да не увеличава данъците на домакинства с под 250 хиляди долара годишни доходи.
Т.е.засега към драстичните мерки не се посяга, макар и чрез тях да може да се постигне дългосрочното оправяне на сметките. Все пак: президентът сформира комисия, която би трябвало да излезе с предложения за промени в данъчната политика. Според неформалния икономически съветник на Обама Робърт Шапиро нещата още не са чак толкова драматични. В краткосрочен план дълговете не будят загриженост:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Шапиро: „Никой не бива да се опасява от инфлация“
„Yes, we can!“ и „Don´t worry, be happy!“
„Нашите задължения възлизат на около 50 процента от брутния вътрешен продукт, а дори и като се отчетат дълговете на собствените ни правителствени институции като емисионната банка и фонда за социално осигуряване, са към 60 процента. Американската икономика може да се справи.“
Шапиро е на мнението, че никой не би трябвало да се опасява от инфлация. Количеството пари в обращение бе увеличено неотдавна, без да се стигне до обезценяване. Има фактори, които предотвратяват това:
„Това е най-вече глобализацията, която увеличи конкуренцията, както и стотиците нови фирми, открити по цял свят, които бяха подтикнати от технологическия прогрес към по-голяма ефективност. Тази конкуренция противодейства на инфлацията, или поне на класическите пазари. Инфлацията бе пренасочена към капиталовите пазари – и така впрочем се образуват сапунените мехури.“

К. Бергман, Б. Михайлова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *