Американците трябва да повишат квалификацията си, за да могат да работят

Кризата при работните места в САЩ донесе нежелано откритие за много от безработните американци: техните стари работни места съществуват, но те не са достатъчно квалифицирани за тях.
Компаниите са станали по-продуктивни, като извършват повече работа с по-малко работници. Голяма част от персонала, която се търси, има по-широка област на задълженията – задължения, които са разпространени при работа с много елементи. Сега някой, който се надява да получи такова работно място, трябва да отговаря на нови изисквания.
В резултат администратори на бази данни сега трябва да се грижат и за сигурността на мрежата.
Счетоводителите трябва да правят и финансов анализ, за да намират начини за намаляване на разходите.
Работници във фабрики трябва да знаят да работят с компютри, за да управляват машините.
По-широките отговорности означават, че е все по-трудно да се намерят работници за местата, обявени тези дни. Те помагат да се обясни защо много компании се оплакват, че не могат да намерят квалифициран персонал за определена работа, дори и след като 4.6 човека се борят за едно работно място спрямо само 1.8 човека, които са се борили за едно работно място преди рецесията.
Общият брой на новообявените работни места остава на историческо дъно: 3.2 милиона, което е надолу от 4.4 милиона преди рецесията. Но пък броят на новооткритите работни места е нараснал с 37% за изминалата година. И всъщност равнището на безработицата нараства през това време, а компаниите не намират за лесно да попълнят свободните си работни места.
Икономистите се притесняват, че хората, които са загубили работата си в области като строителството, не са квалифицирани за работа в сектори, които нарастват, като здравеопазването. Някои от безработните дори не са квалифицирани да заемат старите си позиции.
Тъй като не могат да намерят квалифицирани кандидати сред безработните, работодателите се обръщат към тези, които вече са заети.
Те наемат хора със специфични способности, казват анализатори.
Само 49% от хората в САЩ, които са били без работа от 2007 г. до 2009 г., са били наети отново до януари 2010 г. , сочи изследване на Департамента по труда. Това е най-ниското ниво, откакто почва да се прави това изследване през 1984 г.
И повече от 40% от близо 15 милиона безработни американци са били без работа шест месеца или по-дълго. Това е близо до рекорд, откакто е започнала рецесията.
Някои от най-нещастните са работниците в областта на информационните технологии. Една от причините е, че технологичните компании комбинират позициите на бизнес анализа и системния анализ.
В производството работниците пък трябва задължително да могат да управляват компютризирани машини, които преобладават. Те също така трябва да имат допълнителни умения като ревизиране на крайни продукти.
Производственият сектор обяви близо 200 000 работни места към края на август, което е скок от около 40% спрямо година по-рано. Все още, обаче, наемането на производители, е нараснало с по-малко от 6% през това време, което е знак, че трудно се намират квалифицирани работници.
Има обявени работни места, но работниците трябва да имат повече умения от преди, казват анализаторите. Освен това има тенденция работните места да останат свободни, докато не бъде намерен подходящия кандидат за тях.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *