Америка кихна, Европа вече хвана грип

Икономиката на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2008 г. се е свила с рекордните 1,5 на сто.
Според предварителните данни на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, използващи единната европейска валута, се е понижил с рекордните 1,5 на сто. В резултатите не са отчетени данните за икономиката на Словакия, която въведе еврото от 1 януари 2009 година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
За Европейския съюз това е най-големият икономически спад от въвеждането на единната валута през 1999 година. Рецесията е еврозоната е по-тежка от рецесията в САЩ, където промишленото производство се е понижило с 1,3 на сто, въпреки че банковите системи в Европа пострадаха сравнително по-малко от кредитната криза.
Италия е затънала още повече в рецесията през четвъртото тримесечие, като Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 1,8% спрямо предишното тримесечие, когато също бе отчетен спад. Средно за 2008 година икономиката на Италия се е забавила с 0,9%, като спадът на БВП за януари на годишна основа е 2,6 на сто.
Холандската икономика отчете през четвъртото тримесечие на 2008 г. свиване на БВП с 0,9% спрямо третото тримесечие и официално навлезе в рецесия. През четвъртото тримесечие на 2008 г. БВП се е свил с 0,6 на сто на годишна основа. Износът на стоки и услуги се е понижил с 1,9 на сто спрямо същия период на 2007 г. Въпреки лошите резултати през последните две тримесечия за цялата 2008 г. холандската икономика е отчела растеж от 2 на сто.
Австрия е навлязла в рецесия през четвъртото тримесечие със спад на БВП от 0,2 на сто спрямо предишното тримесечие, когато растежът бе нулев, предаде АФП, позовавайки се на неокончателни резултати на Австрийския институт за икономически изследвания (Wifo). За цялата 2008 година растежът се очаква да е 1,8%. Най-голям спад е отчетен в промишленото производство – минус 1,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходното и 1,4 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2007 година.
Португалия е навлязла в по-тежка рецесия от очакваното, със свиване на БВП с 2% през последното тримесечие на 2008 г, показват неокончателните данни на Националния статистически институт, цитирани от Франс прес. Анализаторите очакваха свиването да е с около 1 на сто. През третото тримесечие БВП на Португалия отчете спад с 0,1 на сто спрямо второто.
Икономиката на Естония през четвъртото тримесечие на 2008 г. се е свила с 9,4 на сто на годишна основа, предаде Асошиейтед прес. Резултатите за тримесечието от октомври до декември, са предварителни, но са най-лошите в Европейския съюз след обявеното в понеделник свиване на икономиката на Латвия с 10,5 на сто. Рецесията в балтийската страна настъпи след период на икономически бум, като за 2006 г. Естония отчете икономически растеж от 10,4 на сто.
Междувременно германският Бундестаг (долната камара на парламента) днес одобри окончателно втория пакет за стимулиране на икономиката на страната, предложен от правителството на Ангела Меркел, предаде ДПА. Според програмата правителството ще инжектира 50 млрд. евро (65 млрд. д.) в икономиката с цел облекчаване на последиците от световната финансова и икономическа криза.
Европейската комисия предупреди, че множество страни членки на Европейския съюз (ЕС) са застрашени от „безпрецедентен срив“ на промишленото производство на фона на световната икономическа криза, съобщи междувременно в електронното си издание вестник „Дейли телеграф“. Според оповестените от ЕК данни през декември обемът на промишленото производство в еврозоната се е намалял с 12 на сто спрямо декември 2007 година.
В бюджета на ЕС „няма и едно евро за спасяване на европейски компании“, твърди еврокомисарят по промишлеността Гюнтер Ферхойген, цитиран от „Дейли телеграф“. В източноевропейските страни след финансовата система на опасност ще бъде изложена промишлеността. Най-уязвими са Чехия, Унгария, Словакия и Балтийските страни, посочва изданието.

Източник: Dnes dir bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *