АМ ”Черно море” – след 2014-а

Строежът на магистрала “Черно море“ между Варна и Бургас може да започне след 2014 година, това каза във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Според него има преговори с Европейската комисия проектът да бъде финансиран от фондовете на ЕС, а не чрез концесия. ЕК приема магистралата като важна, но средства може да бъдат осигурени от 2014 г., посочи министърът, цитиран от БНР.
По програмата „Регионално развитие“ няма спрени проекти, каза още Плевнелиев. По думите му се извършва преразглеждане на проекти на 19 общини, резултатите ще станат ясни след две седмици. Министърът посочи, че е необходимо да се прецени доколко тези проекти са приоритетни. Не може общини без улици и тротоари да правят скъпи системи за видеонаблюдение или да строят луксозни шадравани и беседки, коментира Плевнелиев. По думите му целта на министерството ще бъде проектите да имат смисъл.
Стана ясно, че до края на годината финансовото положение ще бъде тежко, само в МРРБ има дефицит от над 50 милиона лева, а в НАПИ – близо 200 милиона. До края на септември ще бъде направена програмата на министерството, а финансирането на набелязаните приоритетни проекти ще започне от февруари-март 2010 година.
Плевнелиев посочи, че в България има над 60 моста, които са в лошо състояние. Сред тях е и Аспаруховият мост във Варна. Министерството ще може да финансира ремонти догодина. Министърът заяви, че трябва да бъде направен анализ на състоянието на свлачищата по Черноморието. Реална работа по тях може да започне през 2010 г. На въпрос за преодоляването на проблема с малкия капацитет на пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“, Плевнелиев посочи, че проектът вече е изцяло на частна основа и министерството няма ангажимент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *