Анализатори: Гърция е на прага на несъстоятелността

На фона на проблемите на Гърция, които очевидно вече се пренасят към Португалия и Испания, поне доколкото може да се съди от понижените рейтинги на двете страни, икономическите коментатори имат широко поле за изява.
Сред по-интересните мнения, изразени през последното денонощие, са това на американския икономист Нуриел Рубини, както и на борсовия анализатор Джим Креймър.
Според Рубини Гърция се намира на прага на неплатежоспособността, което обрича на провал плановете за помощ, които имат МВФ и еврозоната. Подобно мнение икономистът изрази и миналата седмица, обявявайки, че Гърция не може да бъде спасена с каквито и да било нови кредити.
„Ще бъде необходимо преструктурирането на дълга“, посочва Рубини, цитиран от CNBC.
Мнението на Рубини е, че случващото се в Гърция може да има разрушителни последствия върху други по-слаби страни от еврозоната. Причината за това е домино ефектът, който може да се очаква.
“Представете си, че станем свидетели на разрушителен хаос в Гърция – тогава ще се случат две неща. Финансовите институции, притежаващи гръцки облигации (основно европейски банки) ще претърпят огромни загуби. На второ място, пренасяне на проблемите на Гърци към Португалия, към Испания, Италия и Ирландия, ще доведе до ефект на доминото“, разсъждава той.
На този етап Рубини не очаква непосредствено отражение на гръцките проблеми в САЩ.
Далеч по-категоричен в негативните си оценки е борсовият анализатор Джим Креймър, който препоръчва да се очаква „най-лошото – незабавни фалити“ както на Гърция, така и на Португалия, Испания, Италия и Ирландия.
Съветът на Креймър е преразглеждане на инвестиционните портфейли и освобождаване от акциите, които могат да бъдат засегнати от настоящата криза.
Въпреки всичко обаче Джим Креймър предупреждава, че не е необходимо да се изпада в паника заради проблемите в Европа. Той заявява, че е нормално пазарите да тръгват надолу при всяка лоша новина, но на този фон трябва да се има едно наум – пазарът в САЩ няма да стои на дъното, в случай че се появят добри новини за местните компании.
Инвестиционният съвет на Креймър към инвестиращите в САЩ е да се запитат дали компаниите, които притежават, са по-добри в сравнение с това, което са били преди три години. Личното мнение на специалиста е, че поне 23 от общо 30-те компонента на индекса Dow Jones Industrial Average сега са по-силни от тогава.
Препоръката в тази светлина е да не се използват проблемите на Европа, за да се излиза от пазара, а да се купуват доказалите се като добри компании, които не биха били засегнати от европейските проблеми. В такъв случай инвестиционният портфейл би бил защитен дори от най-лошия сценарий.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *