Анализатори: Има ясни оздравителни симптоми на щатската икономика

Акциите в Азия се повишиха умерено в сряда след като много американски компании отчетоха по-силни печалби и председателят на ФЕД, Бен Бернанке, каза, че най-голямата икономика в света ще започне възстановяване през тази година.
Повечето пазари бяха нагоре с по-малко от 1% след като затвориха смесено ден по-рано. Фючърсите на Wall Street отслабнаха, заедно с цените на петрола.
Следващият рунд на по-добри от очакванията печалби и подобрени прогнози в САЩ, този път от Caterpillar Inc. е Apple Inc., дадоха на инвеститорите още причини да вярват, че най-лошото от глобалния спад вече е отминало.
Тази представа беше подсилена от председателя на ФЕД Бен Бернанке, който каза, че САЩ се е подготвила за обрат тази година, като нарастващата безработица продължава да стяга икономиката. Инвеститорите също така приветстваха уверенията на Бернанке, че ФЕД ще запази основната лихва ниска.
Инвеститорите се нахвърлиха неудържимо на глобалните ценни книжа през миналата седмица, като отчетите за печалбите на компаниите оказаха подкрепа за съживяване на икономическия растеж.
В момента все повече инвеститори се опитват да определят действителната форма на възстановяването, казват икономисти.
Американската икономика се стабилизира, няма съмнение в това, казват анализаторите. Ние преминаваме през преходен период от това да мислим, че е дошъл краят на света до опита ни видим как би изглеждал един нов свят, допълват те.

Азиатски фондови пазари
В Япония Nikkei 225 се повиши с 0.7% до 9 722.92 пункта. Индексът от Хонг Конг Hang Seng добави 0.3% до 19 556.67 пункта.
Южнокорейският Kospi беше нагоре с 0.2%. Индексът в Шанхай напредна с 1.9%, а австралийският бенчмарк напредна с 0.4% и индийският Sensex беше нагоре с 1.1%.

WallStreet
Wall Street добави още към своето покачване през нощта. Dow се повиши с 0.8% до 8 915.94 пункта, достигайки най-високото си ниво от януари насам. S&P 500 iскочи с 0.4% до 954.58 пункта, което е най-високото му затваряне от ноември насам. Nasdaq беше нагоре с 0.4% до 1 916.20 пункта, което е повишение за 10-ти пореден път. Последният път, когато индексът се е покачвал 10 поредни сесии, е през юли 1997 г.

Суровини

Цените на петрола паднаха в Азия, като септемврийските контракти бяха надолу с 39 цента до $65.22 за барел. Във вторник петролът с доставка през август се повиши със 74 цента до $64.72 за барел.
Златото се търгуваше почти без промяна в Азия, под $950 за унция, като безпокойството за инфлация в САЩ отслабна и доларът се засили, намалявайки търсенето на ценния метал. Среброто се повиши с 0.4% до $13.6050 за унция, платината добави 0.6%.
Валути

Йената и доларът се засилиха за втори последователен ден спрямо еврото заради притеснения, че възстановяването на глобалната банкова индустрия от финансовата буря ще бъде отложено, повишавайки търсенето на по-сигурни активи.
Йената се засили до около 132.98 йени за евро в Лондон от 133.36 в Ню Йорк, където тя добави 0.5%. Японската валута се покатери до 93.62 спрямо долара от 93.73. Доларът беше нагоре до около $1.4211 за евро от $1.4226.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *