Анализатор: Очакваме българската икономика да се забави значително

Преди дни старши анализаторът във втората по големина скандинавска банка „Данске Банк“ Ларс Кристенсен представи доклад с тревожни данни за бъдещото развитие на българската икономика. Според доклада има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на България, гласи още докладът. Пред Дарик радио Кристенсен допълни, че забавянето на цялостния икономически ръст ще доведе до по-ниски нива на инфлацията.

В доклада си за българската икономика сте написали, че на България предстои банкрут във връзка със световната финансова криза. Бихте ли ни дали повече информация за това?

Българската икономика отбеляза много бърз ръст през последните години, наблюдава се и значителен ръст в кредитирането и даването на заеми. Дефицитът по текущата сметка нарасна много рязко в България през последните години и е нестабилен. Това може да се види също от рейтинга, който беше даден на страната. Смятаме, че забавянето в българската икономика ще бъде значително в следващите тримесечия.

Как според вас ще изглежда банкрут в държава, която е с валутен борд?

Очакваме икономиката да се забави значително. Това, от което се страхуваме, е, че частният сектор ще се развие сравнително зле, ръстът ще се забави и цените на недвижимите имоти също ще се забавят сравнително драматично. Като последица от големия дисбаланс в българската икономика и като резултат от кредитните условия, като резултат от цялостната ситуация с кредитите.

Разполагате ли с някакви цифри като прогнозна инфлация например?

Ако говорим за инфлация и текуща сметка, смятам, че е възможно да видим подобрение, както по отношение на инфлацията, така и по отношение на дефицита по текущата сметка заради забавянето в икономиката. Към момента смятаме, че инфлацията например е прекалено висока, но това ще има подобрение, ако икономиката се забави. Това, от което се тревожим, е, че ръстът в икономиката ще се забави доста рязко.

Как очаквате забавянето на икономическия ръст да се отрази върху различните сфери на икономическия живот и върху живота на обикновените хора?

При всички случаи ще се отрази негативно на размера на заплатите, които ще намалеят. Очаква се безработицата да се увеличи. Много трудно ще е да се прецени какво ще е въздействието, защото сме в необикновена ситуация по отношение на глобалното кредитиране. Смятам обаче, че балтийските държави са много добра илюстрация на това, което може да се случи. Балтийските държави преминаха през подобен бум на този в България и виждаме този ръст да се увеличава с повече от 10 на сто до негативен в момента. Това се случи за по-малко от година. Мисля, че и в България ще се случи нещо подобно. При всички случаи животът няма да е толкова лесен, колкото е бил преди. Надяваме се кризата да не продължи дълго време, но смятам, че всеки трябва да е по-консервативен и внимателен, отколкото е бил през последните няколко години.

По какъв начин трябва да се изразява консервативността при харченето и очаквате ли тази консервативност да провокира промени, които са по-големи от необходимите? Имам предвид, ако е повече от необходимото?

Това също е проблем. Ако в продължение на години имате ръст, който се е задвижвал от заемите, съществува и риск забавянето да стане по-екстремно. Бих казал, че ако бях нормален българин, щях да съм много по-консервативен по отношение на консумацията си на основата на взети от мен заеми, отколкото консумацията, която бих направил със свои средства. Не бих посъветвал българите да спекулират с продължителното нарастване на цените на имотите, което наблюдаваме през последните години.

Ако харченето е по-малко, това няма ли да доведе до по-малко пари в цялостния паричен поток?

Да, при всички случаи. Но това е необходимо нагласяване след години на прекалено висок ръст. Причината, поради която имахме нарастваща инфлация, както и значително нарастване на дефицита по текущата сметка, беше прекалено голямото харчене. Това е като при пиенето на водка. Чаша водка може би е добре. Но ако изпиете цяла бутилка, това ще доведе до ужасено главоболие. Смятам, че хората трябва да са много по-внимателни, отколкото са били през последните няколко години. Това е необходима промяна в икономиката, която трябва да се приспособи. Какъвто е случаят с много държави в Централна и Източна Европа, не само в България, но и в Румъния и Турция, както и в Балтийските държави. Мисля, че политиците трябва да са напълно наясно с това, че е необходимо да има забавяне на икономиката.

В доклада си споменавате нереални сделки и измами на пазара на недвижими имоти, какви са те?

Никой не е очаквал, че цените на недвижимите имоти ще се повишават завинаги. Пазарът на недвижими имоти в България се движи в много по-голяма степен от спекулативни, отколкото от фундаментални сили. Виждаме последиците от подобни процеси в страни като Испания, САЩ, балтийските държави, Полша, всички тези държави са в ситуация, в която цените на имотите са забавени, възможно е същото да се случи и в България.

Какви мерки могат да се вземат в България, на държавно ниво, за да се предотврати мащабен ефект върху икономиката на страната?

Едно от нещата, свързани с България, е, че фискалната политика винаги е била сравнително затегната. Това е и мнението на Стандарт енд Пуърс и на Европейската централна банка. Така че съветът ми е: затегната или дори още по-затегната фискална политика.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *