Ангела Меркел е личност на годината според сп. „Тайм“

Германският канцлер Ангела Меркел бе избрана за личност на годината от авторитетното списание „Тайм“. Редакторите на изданието изтъкват като основна причина за решението си непоколебимостта и проявените за пореден път лидерски качества на Меркел в една трудна за Европа година.

Германският канцлер изигра решаваща роля за избягване на криза в еврозоната след провалените през юни преговори за гръцкия дълг. По-късно тя установи политика на отворени врати спрямо бежанците по време на най-голямата имигрантска вълна на Стария континент след Втората световна война. А след атаките в Париж Германия реши да се включи във военните операции срещу „Ислямска държава“.

През последните 70 години Германия търси средство, с което да превъзмогне нацисткото си минало. Ценностите, които Меркел посочи като приоритетни – хуманност, щедрост, толерантност – демонстрират как силата на страната може да бъде използвана, за да опазва, а не да разрушава, пишат редакторите на „Тайм“.

„В момент, в който навсякъде по света текат яростни дебати за баланса между свободата и сигурността, Меркел поиска от своите сънародници и от останалата част от света да прегърнат идеята, че великите нации изграждат мостове, а не стени. С решението си да разглежда имигрантите като хора, нуждаещи се от закрила, а не като нежелани нашественици, жената, отгледана зад Желязната завеса реши да заложи на свободата. Независимо дали приемате или не тази позиция, Меркел със сигурност не избира лесния път. Заради това, че се осмели да поиска от съгражданите си повече, отколкото редица политици биха се осмелили и защото остана морален лидер в свят, където моралът все повече е на изчерпване, Ангела Меркел е личност на годината на сп. „Тайм“, допълва изданието.

На второ място в класацията остана лидерът на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади, а на трето – Доналд Тръмп. Сред останалите претенденти бяха руският президент Владимир Путин, движението Black Lives Matter, изпълнителният директор на „Юбер“ Травис Каланик, транссексуалната Кейтлин Дженър и президентът на Иран Хасан Рухани.

В списъка на държавните лидери, обявявани за личност на годината, попадат и имената на Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Махатма Ганди, Уинстън Чърчил и Ричард Никсън.

Меркел е четвъртата жена, която оглавява класацията на „Тайм“ от нейното създаване през 1927 г. През 2014 г. за личност на годината списанието посочи медицинските лица, които се бореха срещу епидемията от ебола в западна Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *