Английската Висша лига номер 1 по приходи

Испанската лига претендира, че има най-много световни звезди и най-зрелищен футбол. Но все още остава далеч от шампионите на Европа по обем на бизнеса и приходите.

Както показва проучване на консултантската фирма „Делойт“, Примера е втора в Европа по приходи с 1,4 милиарда евро, наравно с немската Бундеслига. И доста зад английската Висша лига, която отчита 2,4 милиарда евро за последната година.
Още по-назад е Примера в класацията по приходи от спонсори на фланелките – четвърта с едва 48,6 милиона евро. Пред нея са Германия, Англия и Италия. Бундеслигата запазва първото си място в Европа с рекордни приходи от 108,6 милиона евро благодарение на договори с „конкуретноспособни спонсори“ за всички клубове по оценка на немската фирма, специализирана в спортния бизнес – Sport+Mаrkt.
Висшата лига от своя страна има 83,5 милиона евро приходи, а Серия А е трета със 74 милиона евро от спонсори на екипите. За изоставането на Примера в тази класация една от причините е и фактът, че един от най-богатите клубове в света – Барселона, не взима нито евро, за да рекламира ЮНЕСКО върху екипите си.
Поне засега. Затова общите приходи от спонсори на екипите в Примера възлизат на 48,6 милиона евро, като регистрират нарастване с 6,4 милиона евро за последната година. Освен Барса, която има специфичен договор с ЮНЕСКО, само Сантандер все още няма спонсор на екипа и търси отчаяно такъв.
Първенец по приходи от спонсора на екипа е Реал Мадрид – 15 милиона евро на сезон. Белите обаче остават далеч зад рекордните 20 милиона евро, които прибира Байерн (Мюнхен), и 16,5 милиона за Манчестър Юнайтед.
Не случайно президентът на Реал М Флорентино Перес е амбициран да предоговори на по-висока цена договора с доставчика на екипировката „Адидас“. За тази цел той плати над 250 милиона евро за трансфери на конвертируеми на рекламния пазар футболисти като Кр. Роналдо, Кака, Бензема и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *