Англия търси стригачи на овце, Холандия – златари, Испания – джудисти

Стригачи на овце за Англия, инструктори по джудо за Испания, златари за Холандия – европейските страни откриват изненадващи празнини в своя трудов пазар, пише Дойче веле.

Държавите на континента изпитват недостиг в стотици професии. Въпреки че някои страни затягат и без това строгите си имиграционни правила, много облекчават визовите ограничения, за да помогнат на фирмите да внасят кандидати за работните места, които местните работници не могат или не искат да приемат.

„Твърде често каруцата се поставя пред коня. Във Великобритания правителството първо мисли за ограничаване на имиграцията, а едва след това за нуждата от обучение на местни работници, които да работят това, което преди са вършели чужденци“, каза съветничката по политиката на заетостта в британската търговска камара Абигейл Морис.

Великобритания изпитва характерен за нея недостиг в някои професии – тя има нужда от балетисти за прочутата сцена на кралската опера „Ковънт гардън“ и от стригачи на овце за ветровитите склонове на шотландските ферми.
Но следващата година правителството ще въведе нова постоянна имиграционна квота с обещание драстично да намали нивото на имиграцията. Бизнесмени предупреждават, че таванът ще доведе до недостиг в жизнено важни отрасли.
Според анализаторката на лондонския изследователски център „Чатъм хаус“ Ванеса Роси Европа страда от това, че не е успяла да обучи достатъчно млади хора в специализирани сектори, сред които медицина и области като строеж на атомни електроцентрали.

Почти всички европейски държави имат нужда от квалифицирани медицински работници и инженери, особено за големи инфраструктурни проекти, но недостигът не се ограничава само до болниците, строителните площадки и стоматологичните клиники.

В Испания например автономната област Астурия облекчава визовия режим, за да наеме инструктори по джудо и аеробика, Канарските острови се нуждаят от горски специалисти, а районът на Мелиля на северноафриканския бряг търси корабни готвачи, моряци и келнери. Шведското правителство пък казва, че има нужда от водопроводчици, главни готвачи и кранисти. Съседна Дания търси специалисти по хиропрактика, акушерки и учители по музика. А Холандия се нуждае от дърводелци, златари, фармацевти и шофьори на камиони.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *