Андре Берген за ролята на България в глобалната стратегия на KBC

Андре Берген е главен изпълнителен директор на белгийската финансова група KBC. Ето какво разказа за ролята на България в глобалната стратегия на KBC в специално интервю за Oxford Business Group (OBG).
„През 1997 KBC реши да развие свой втори местен пазар, както ние го наричаме. Първоначално купихме банки и застрахователни компании в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. През 2007 взехме решение да разширим бизнеса си и в новоприетите страни членки на ЕС, които тепърва започваха процеса на своето приспособяване към съюза, разказа Андре Берген.
„Придобиването на СиБанк през септември 2007 като допълнение към нашия мажоритарен дял в едно от най-големите застрахователни дружества на българския пазар – ДЗИ, ни предостави идеална възможност за развитие на нашия банково-застрахователен модел на динамичния местен финансов пазар“, подчерта Берген.
„Взехме решение да фокусираме нашите усилия през 2008 върху страните, в които вече присъстваме и да не търсим възможности за разширяване нашия бизнес в нови страни за сега. Ще наблегнем върху развитието на СиБанк и ДЗИ в България“, добави той.
По въпроса за силната конкуренция на българския банков пазар и вероятността от свиване на маржа, Берген коментира: „Мисля, че това което наблюдаваме в България е икономическа тенденция за всички страни от Източна и Централна Европа. Колкото повече се развиват тези пазари, толкова повече финансовото посредничество се засилва, което е съвсем нормално.“
„Ние имаме значителен опит на други развиващи се европейски пазари и вземаме предвид свиването на маржа преди да решим да стъпим на даден пазар. Въпреки че не се наблюдаваше такава тенденция през 2007 мисля, че ще станем свидетели на по-голяма конвергенция на кредитните маржове“, каза в заключение Берген.
Цялото интервю можете да намерите в изданието на OBG: The Report: Bulgaria 2008, което също така включва серии от интервюта с представители на държавната власт и бизнес лидери. Изданието анализира ефекта върху различните сектори на икономиката от присъединяването на България към Европейския Съюз.
Книгата съдържа и подробен анализ на новия корпоративен данък и бъдещата реформа в данъчното облагане. Особено внимание е обърнато на развитието на енергийния сектор, бъдещото обновяване на инфраструктурата в страната и потенциала на България в ИТ сектора, както и на банковия пазар и пазара на недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *