Анкара е готова да даде разрешителни за „Южен поток“

Докато в Милано се подписваше споразумението за изграждането на петролопровода „Самсун-Джейхан”, който е продължение навръзката „Баку-Самсун“, турският енергиен министър Танер Йълдъз изненадващо съобщи пред руската страна, че в Анкара е готова да издаде официалните разрешителни за стратегическия газопровод „Южен поток”, с което сезаобикаляБългария.
Турция окончателно потвърди своето съгласие „Южен поток” да минава през нейните териториални води. Енергийниятминистър Танер Йълдъз заяви в Милано, че Анкара е издала всички необходими разрешителни, които днес официално ще бъдат изпратени на руската страна. Междувременно още вчера той е връчил копие от документите на руския си колега Сечин.
„С един куршум два заека ” –коментираха с нескрито задоволство турските медии новото развитие в Италия, в полза на Турция и Русия. По този начин България ще бъде елиминирана като транзитна страна на руското синьо гориво за Европа по проекта „Южен поток”, който се подкрепя от „Газпром”. Руските източници припомнят, че България е изолирана и от Бургас-Александруполис, което се тълкува като еднозначен отговор на премиера Путин към новия му български колега Борисов, който беше заявил, че правителството се нуждае от време, за да премисли руското участие в наши енергийни проекти, и условията за нашето участие в „Южен поток”.
Владимир Путин обяви решението си „Южен поток“ да минава през турската акватория на Черно море, вместо през българската, по време на официалното си посещение на 6 август в турската столица. След което се засили трафикът на енергийната дипломация между Анкара и Москва, които договарят изграждането и на газопровода Син поток 2 и даже, участието на Русия в алтернативния на „Южен поток” газопровод „Набуко”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *