Антибългарска истерия в Сърбия!

Настроенията срещу България в Сърбия продължава набират сила и днес. С нова публикация в местната преса, ден след като официозът „Политика“ публикува изпълнена с обиди антибългарска статия, и най-големото седмично издание не остава по назад.
Под заглавие „Когато българите не знаят къде отиват удрят по сърбите“ седмичникът „Прес Магазин“ публикува мненията на „историци и експерти, които доказват, че двете страни винаги са били на противоположни страни“ през последните два века.
В текста се напомня, че сръбският правен екип е силно разочарован от енергичното участие на България пред Международния съд в Хага в полза на косовската независимост, което се тълкува като продължение на българската традиция – в ключови моменти да забива нож в гърба на Сърбия.
Сръбските медии припомнят и старата сръбска народна приказка „Синко, ако избухне война и ти не знаеш на коя страна да застанеш, удари по българите и няма да сгрешиш“.

Сръбският историк Сърджан Цветкович разкрива историческата вертикала на сръбско-българското неприятелство, намесва и Македония, нарича България американски играч, който затова така енергично защитава независимо Косово.

Външно-политическият анализатор Бранислав Грубачич обаче счита, че сръбският проблем е, че в подкрепата на позициите около Косово, Белград е намерил държави, които или имат като потенциален проблем отцеплението, или са географски далече. Проблемите настъпват, когато държави като Черна Гора, Македония или България признават Косово, тогава Сърбия чувства, че товаима огромно значение. Защото тогава САЩ и другите могат да кажат, че сръбските съседи са го признали, а те най-добре познават обстановката. Това според него обяснява и острата сръбска реакция към България.
От друга страна България с острата си подкрепа към албанските позиции по някакъв начин застрашава външно-политическата цел на Сърбия да бъде най-значимия външнополитически фактор на Балканите. Сръбският президент Тадич и външният министър Йеремич непрекъснато говорят за регионално лидерство и очевидно Тадич се счита за регионален лидер, докато българската защита поставя под въпрос тази концепсия на сръбската външна политика. Съвсем естествена е реакцията на съседните държави – да не позволят Сърбия да има доминираща роля в региона, още повече, че тя е последна на опашката за еврочленство.

Според в. „Прес“ спорният български примиер Бойко Борисов има много добри приятелски отношения с различни среди от спорни бизнесмени като Сретен Йосич до фолкзвездата Цеца Ражнятович.
Скандалът избухна вчера, когато сръбската делегация в Хага, ръководена от Душан Батакович, смята, че България „за пореден път е забила на Сърбия нож в гърба, както го е правила много пъти досега“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *