Антикризисен хаос

Увеличаването на данъка върху добавената стойност с 2 процентни пункта до 22% е на път да стане поредната антикризисна мярка, която няма да се осъществи. Както това се случи с увеличението на здравната вноска и идеята държавните служители сами да внасят осигуровките си.
След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че правителството ще търси други източници на бързи пари, за да запълни дупката в бюджета от 1.5 млрд. лв. Финансовият министър Симеон Дянков запази мълчание, въпреки че работодатели и синдикати намекнаха, че правителството няма да вдига данъка засега.
 
Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията, беше коментарът на премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Катар. По думите му обаче до тази мярка ще се стигне само ако има общо съгласие със социалните партньори.
Без резки движения Вдигането на ДДС в условията на криза не е добре за никого, това ще удари и бизнеса, и потреблението, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов след заседанието на тристранката. Според синдикатите „няма нужда от резки движения“. Ден преди това правителството изпрати до социалните партньори проект с над 30 антикризисни мерки, сред които бе и вдигането на ДДС с 2 процентни пункта за срок от една година. Очакваше се това да осигури 540 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета. Работодателските организации също са на мнение, че заедно социалните партньори и държавата може да излъчат мерки, които да осигурят стабилността на бюджета, без да се увеличава ДДС. Ако се окаже, че фискът е в криза обаче, всеобщото мнение е, че по-добре е да се вдигат косвени данъци, а не преки, заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Много страни в Европа направиха това, за да тушират кризата, припомни Данев.
Срещу увеличаването на ДДС се обявиха и депутатите от всички парламентарни сили с изключение на „Атака“. Единственият коментар на Дянков след заседанието на тристранката беше, че правителството в бързи темпове ще направи всичко възможно да се стигне до съгласие по всички основни мерки и ще излезе с окончателното споразумение. Очаква се това да стане в четвъртък на заседание на Министерския съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Катар и Кувейт.
Подкрепа на фиска Тристранката вчера е обсъждала единствено мерките за подкрепа на фиска и за възстановяване на финансовата дисциплина, които бяха предложени от работодателските и синдикалните организации преди два дни. Финансовият министър не е отхвърлил нито една от тях, твърдят синдикати и работодатели. България ще емитира допълнителен вътрешен и външен дълг и по това има съгласие от трите страни. Емитирането на облигации ще стане скоро, но повече подробности предварително не е удачно да бъдат изнасяни, за да не се влияе върху цената на дълга, обясни Лукан Луканов. От Министерството на околната среда и водите са потвърдили, че страната ни може да продаде около 50 млн. т въглеродни емисии по Протокола от Киото, с което да осигури около 500 млн. USD. Проблемът е, че тези средства може да бъдат вложени само в определени зелени инвестиции. Финансовият министър е потвърдил ангажимента държавата да се разплати 100% с фирмите, на които дължи пари за изпълнени обществени поръчки. Срок обаче не е поставен. Това ще зависи от изпълнението на приходната част на бюджета, обясни Божидар Данев.
Преговорите продължават Днес тристранката продължава разговорите по списъка с мерките. На заседанието ще бъде поканен и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. С него ще се обсъжда възможно ли е като антикризисна мярка да се замразят временно цените на енергоносителите. Семерджиев вече коментира, че подобно замразяване може да има само за планираното от 1 юли увеличение на цената на тока. На днешното заседание се очаква да се обсъждат мерките, свързани с пазара на труда и подкрепа на вътрешното потребление.
 

в-к „Пари“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *