Ануп Сингх: Кризата може да помете $800 милиарда от банките

Бурята на световните кредитни пазари може да се превърне във финансово бедствие, което да изтрие 800 милиарда долара от стойността на американските и глобалните финансови институции. Това заяви в Бразилия Ануп Сингх, директор на МВФ за Западното полукълбо.
„Разпространението на рисковете за бъдещето на американската икономика е всеобхватно и е доста голяма вероятността за влошаване на положението и за допълнителни шокове, водещи до рецесия в САЩ“, допълни той, пише в. „Дневник“, позовавайки се на Ройтерс.
Според него в САЩ кризата вече напуска нишата на рисковите ипотеки и превзема други сектори на имотния пазар. Сингх посочи, че американската жилищна криза е „кота нула“ на сегашната бъркотия на финансовите пазари, а балонът в цените на активите е започнал да издиша и това може да отнеме доста време.
„Знаем от предишен опит, че ефектът от пръсването на балон при жилищата трае два пъти по-дълго, отколкото, да кажем, при балон в цените на акциите“, обясни Сингх.
Расте тревогата, че и цените на жилищата извън САЩ – много от които нараснаха повече от тези в Америка – може „рязко да изпуснат набрания въздух“ с всички финансови последици от това, продължава директорът в МВФ.
„Към момента изчисляваме, че загубите на банките, произтичащи от рисковите ипотеки, са 230 млрд. долара в глобален мащаб – половината в американски и повече от останалата половина – в европейски банки. Други 100 млрд. долара загуби може да се появят от различни финансови активи като търговски кредити и дългове по кредитни карти. Загубите обаче може да се окажат далеч по-големи, тъй като икономическото забавяне носи и влошаваща се кредитна среда – и за корпорации, и за домакинства“, казва Сингх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *