Апартамент в центъра на столицата е продаден за 6 000 евро за кв. м

От: Десислава Попова

Пазарът на луксозни жилищни имоти в България тепърва ще се развива, като се очаква повишение на цените в този сектор с около 10-15% през следващата година. Вече има сключена сделка за продажба на апартамент в София на цена от 6 000 евро/кв. м. Това съобщи Весела Илиева, изпълнителен директор на агенцията за луксозни недвижими имоти Unique Estates при представянето на компанията.

Купувач на скъпия имот с площ от 320 кв. м в района на площад Народно събрание е чужденец. Получената продажна цена на имота е 1,92 млн. евро.

Unique Estates e 100% собственост на AG Capital АД (както се преименува холдингът за недвижими имоти Адрес Груп) и е основана в средата на 2006 г. Агенцията ще предлага посредничество при сделки с луксозни недвижими имоти в България и чужбина, управление на имоти, оценки и кредитни консултации. Целта й е да затвори цикъла от услуги, като предлага не само луксозни имоти, но и луксозни услуги, свързани с начина на живот – обзавеждане, вътрешен дизайн, наем на яхта или автомобил, организиране на пътувания и финансови консултации, като има сключени договори с по 2-3 фирми за всяка от допълнително предлаганите услуги.

Следващата най-висока постигната от AG Capital цена е при сделка за жилищен имот за 4 000 евро/кв. м. Подобни сделки засега са изключение, уточни Илиева и посочи, че средните цени на имотите от висок клас у нас в момента са между 2 700 и 3 300 евро/кв. м.

Според нея сегментът засега е малък, но има сериозен потенциал. Сред предпоставките за създаване на агенция за луксозни жилища Илиева посочи засилващата се сегментация на пазара и обособяването на специфична група клиенти, като се повишава делът на сделките с имоти на стойност над 300 000 евро и над 300 кв. м.

По предварителни данни на агенцията делът на потенциални клиенти е 5% от населението на България, като от тях 3% са готови да инвестират в имот от висок клас или да създадат така наречения “втори дом”.

Бяха изнесени данни на агенция “Медиана”, според които заможните хора в България са 10%, или 750 000 души. 14% от тях декларират непосредствени намерения да построят къща или закупят апартамент.

Като престижни райони в столицата Илиева посочи тези около Докторска градина, до хотел Радисън, до руската църква, като подчерта, че старият център на София има потенциал, но по-голямата част от имотите се нуждаят от ремонт. Бояна и Драгалевци имат хубави къщи, но лоша инфраструктура, каза Илиева. Според нея голф клубовете също попадат в категорията „луксозни имоти“, защото са с перфектна локация и предлагат специално усещане. Друга категория са балнеоложките центрове с къщи за продажба. Все повече хора ще искат да живеят в къщи, каза още Илиева. Задължително, според нея, условие за бъдещите луксозни сгради в София е да имат фитнес и спа център.

Unique Estates очаква да реализира около 8 продажби на месец през първата половин година от стартиране на дейността си, като основната част от тях ще бъде за български имоти.

Според Илиева българите вече имат потребности и от втори дом в чужбина. Акцент на продажбите извън България ще бъде Гърция, като прогнозите са за сделки предимно с къщи между 300 хил. и 500 хил. евро. Unique Estates има партньори в съответните страни в чужбина и ще организира т. нар. viewing trips (посещение на имота с цел оглед), които ще включват нощувка и обяд в имота, за да прецени купувачът дали това е подходящият дом за него.

По думите на Илиева луксът се определя не само от цената и скъпият имот не е задължително луксозен. Клиентът плаща по-висока цена за емоция, каквото например е панорамна гледка, каза още Илиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *