Аржентина иска помощ от ООН срещу Великобритания

Аржентина си обърна към ООН с молба да посредничи в новия й конфликт с Великобритания за Фолклендските острови. Молбата бе отправена от аржентинския външен министър Хорхе Таяна на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Таяна е помолил Бан Ки-мун да подчертае пред Лондон „необходимостта Великобритания да се съобразява с изискванията от различни резолюции на Общото събрание на ООН и на Комисията по деколонизация и да седне на масата за преговори с Аржентина по повод конфликта за суверенитет над островите“.

Молбата бе отправена по повод започнали петролни сондажи от британски фирми в териториалните води на Фолклендските острови. Британският постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант заяви след срещата между Бан Ки-мун и Хорхе Таяна, че Лондон няма никакво съмнение за суверенитета си над островите. „Тази позициая се опира на правото на самоопределение, както е дефинирано в Хартата на ООН“, посочи Грант.

Аржентина продължава да претендира за суверенитет над Фолклендските острови, заради които бе във война с Великобритания през 1982 г. Войната завърши с поражение за Аржентина, 649 убити аржентински и 255 убити британски войници. Според вестник „Уолстрийт джърнъл“, по оценки на компанията Дезире петролиъм в договорените за експлоатиране 10 петролни кладенеца има около 3,5 милиарда барела петрол на стойност 35 милиарда долара.
Причина за новото напрежение между Буенос Айрес и Лондон станаха именно опитите на британски компании да започнат сондажи за проучване на петролните залежи в шелфа на Фолклендските острови.

Великобритания не възнамерява да обсъжда въпроса за суверенитета над Фолклендските острови, които Аржентина нарича Малвински, отбелязва „Дейли телеграф“. Становището на Лондон е, че островите трябва да останат британско владение, понеже такова е желанието на населението, което по произход е британско. Британската дипломация обаче е готова да преговаря с Аржентина за съвместен добив на петрол, тъй като разработката на находищата в шелфа е невъзможна без аржентинска помощ.

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер заяви, че страната й не възнамерява да започва война с Великобритания за островите и да им налага морска блокада, допълва „Дейли телеграф“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *