Аржентина и още 10 държави са в дългов капан

Сагата с аржентинския дълг отново се върна в светлините на прожекторите, след като вторият за последните 12 години фалит на страната предизвикаха Джордж Сорос и други инвеститори да съдят Bank of New York Mellon за задържане на лихвени плащания, пише CNBC.

Страната изпадна в технически фалит, след като отказа да изпълни нареждане на американски съд да плати $1.3 млрд. на американските си кредитори. Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на аржентинския дълг до „негативен“ в края на юли и потвърди дългосрочния кредитен рейтинг „Caa1″, което означава, че перспективите са дълга на страната като много високо рискова инвестиция, а облигациите на страната са в сектора „junk bond“ (junk от англ. – боклук).

Аржентина обаче е само една от няколко държави, чиито нестабилни финанси ги поставят в неспособност да изплащат задълженията си. Moody's към момента е поставила още 10 страни, които са еднакво или дори по-рискови от Аржентина.

Други страни, като Гана, се придвижват по-нагоре към спектъра на най-високо рисковите облигации, като пораждат загриженост сред инвеститорите.

Таблицата по-надолу показва държавите по света, които Moody's е определила, че е най-вероятно да фалират.

Страни класирани с рейтинг Caa1, като Египет, са рискови колкото Аржентина, докато тези с рейтинг Caa2 или Caa3 са дори още по-спекулативни.

Украйна

Икономическата рецесия в Украйна се задълбочи през последните няколко месеца, включително беше отчетен рязък спад на индустриалното производство. Основната причина е конфликтът на страната с Русия, който се влоши, след като последната анексира полуостров Крим в началото на годината. Макроикономическо проучване на Capital Economics прогнозира, че украинската икономика се е свила с 5% на годишна база през юли, и с 4.7% през второто тримесечие.

Moody's понижи украинските облигации до Caa3 с негативна перспектива през април тази година – това е с две степени под Аржентина. Агенцията посочи ескалиращата геополитическа криза в Украйна, оттеглянето на руската финансова помощ и поскъпването на цените на газта в страната като главни фактори за намаляването на рейтинга. Moody's прогнозира, че отношението дълг/БВП ще достигне 55-60% до края на годината, спрямо 40.5% в края на 2013 година.

Въпреки всичко, икономистите смятат, че е малко вероятно страната да фалира поради международната помощ, която и се оказва. ЕС обеща 11 млрд. евро помощ на страната, а още $17 млрд. идват от Международния валутен фонд.

Египет

3 години след „Арабската пролет“, нестабилните политически условия в Египет се задържат и отслабват икономиката на страната.

През март 2013 година Moody's понижи рейтинга на египетския дълг до Caa1 с „негативна перспектива“ – същата прогноза, както на Аржентина. Агенцията предупреди, че има 40% вероятност Египет да фалира през следващите 5 години.

Съществено притеснение идва от факта, че страната разчита силно на икономическа помощ от своите съседи от Персийския залив – и какво ще стане, ако този „поток“ пресъхне. Към днешна дата Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства се ангажираха с помощ от $18 млрд. преки заеми, субсидии за горива и помощи за египетското правителство, като още милиарди се инвестират в частния сектор в жилищно строителство и търговски недвижими имоти.

Гана

Страната, която се намира в Западна Африка, поиска помощ от МБФ по-рано през август. След драматичен обрат за правителството, което няколко дни по-рано беше съобщило, че не смята да иска кредит.

Moody's понижи кредитния рейтинг на Гана с една степен от B1 до B2 с негативна перспектива през юни, посочвайки за решението си високото покачващо се дългово бреме. Прогнозата на агенцията е, че публичният дълг на страната ще надмине 65% от БВП до края на 2015 година, спрямо 55.7% през 2013 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *