Аржентина се отказа от долара – какви стъпки бяха предприети?

Последната новина за дедоларизацията е, че според информация от Reuters, правителството на Аржентина ще започне да плаща за китайския внос в китайски юани, а не в долари.

Министърът на икономиката на Аржентина, Серхио Маса, заяви по време на събитие след среща с китайския посланик Джоу Сяоли, на което присъстваха и компании от различни сектори, че решението има за цел да облекчи отлива на долари. Твърди се, че Аржентина се бори с критичните нива на доларовия си резерв след рязък спад в износа на селскостопански продукти, причинен от голяма суша.

Според Маса, Аржентина има валутен обмен с Китай, който работи не само като инструмент за укрепване на нейните международни резерви, но и като финансов и търговски инструмент.

През април страната възнамерява да плати китайски внос на стойност около $1 милиард, в юани вместо в долари. Освен това около $790 милиона от месечния внос ще се плащат под формата на китайски юани.

Дедоларизация

В света се появяват все повече настъпления на дедоларизацията. Илон Мъск коментира спада в търсенето на долари в доста страни след като САЩ използва валутата под формата на финансови санкции срещу страни като Русия и Китай, по-специално чрез замразяване на доларовите им резерви или действията, свързани с изключването им от SWIFT системата.

Авторът на бестселъра „Богат татко, беден татко“ Робърт Кийосаки сподели неотдавна, че ако държавите от БРИКС успеят в начинанията си в посока на дедоларизацията, САЩ със сигурност ще се сблъскат с множество кризи, включително хиперинфлация, война и глад, ако доларът изгуби доминацията си в глобалната икономика.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *