„Ариел“ лепна мръсно петно на Проктър енд Гембъл за подвеждаща реклама

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция в размер на 556 435 лв. на Проктър енд Гембъл Интърнешънъл Опърейшънс СА, съобщиха от комисията.

Производството е образувано по искане на Хенкел България ЕООД. Дружеството присъства на пазара на перилни препарати с продуктите Персил, Рекс, Первол и Силан. От Хенкел считат, че съдържанието на телевизионната реклама на перилния препарат Ариел Прозим 7, разпространявана в националния ефир от 15 януари до 30 март тази година, е подвеждащо.
Производството установи, че рекламата на перилния препарат Ариел Прозим 7 дава информация за новаторска технология за отстраняване на петна и предотвратяване на бъдещото им появяване. Това твърдение принципно се потвърждава от независимия институт за анализи Фрезениус, който обаче изтъква, че за да се постигне този резултат е необходимо материята предварително да бъде третирана с рекламирания продукт минимум 10 пъти.
Видно от доказателствения материал излъчваната реклама на българския пазар не е съдържала ясна, изчерпателна и недвусмислена информация, която да указва задължителното многократно предварително третиране на материята с въпросния перилен продукт за постигане на желания ефект. Използваният израз в рекламата „предварително изпран с Ариел Прозим 7“ е нормално да се възприеме в буквалния смисъл, т.е., че и еднократно предварително изпиране е достатъчно за постигане на очаквания резултат.
КЗК счита, че премълчаването на съществена информация във връзка с действието на продукта е в състояние да подведе потребителя и да пренасочи потребителското търсене, като по този начин навреди на конкурентите. При определяне на конкретния размер на санкцията Комисията е отчела обстоятелството, че в някои други държави от ЕС, рекламата на същия продукт е съдържала точни указания за постигане на желания ефект, докато на българските потребители това е било спестено.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *