Арктика – новият източник на газ

Повече от 30 години след откриването на огромни залежи от природен газ в най-северните райони на Североизточните територии, проектът за газопровод с дължина 1 200 км, свързващ делтата на река Макензи с канадската провинция Албърта (както и с останалата част от северноамериканския пазар), отново е в центъра на всички спорове в тази област на Канадска Арктика, пише вестник Либерасион.

През 70-те години идеята да се използват тези находища от газ е изоставена, тъй като не е постигнато споразумение между обитателите на района. През 2000 г. обаче, при непрекъснатия ръст на търсенето на природен газ, спорният проект отново е разискван. За тази година са предвидени близо 140 обществени събрания в 27-те общности на Канадска Арктика. Ако бъде одобрен, безпрецедентният проект на стойност 7,5 млрд. долара (6,3 млрд. евро) ще доведе до големи промени в района.

Канадски организации предупреждават относно социалните последствия и ефекта върху околната среда от такава голяма операция. Проектът ще отнеме 4 години и е най-големият в района. Опасения предизвиква топенето на дълбоко замръзналите земи и покачването на нивото на морската вода вследствие на промените в климата, което би застрашило газопровода.

От друга страна обаче, проектът дава надежда за развитие на района сред местното население. Предвижда се той да създаде най-малко 15 000 работни места. Консорциумът, който ръководи проекта, се оглавява от Imperial Oil Ltd (подразделение на Exxon), и включва още Conoco и Shell. Газопроводът ще транспортира между 22 и 28 млн. кубични метра природен газ дневно и ще увеличи с 10% откритите запаси на Канада.

От своя страна, Аляска от много години разработва проект за газопровод, който да свързва газовите находища в района с другите щати. Проектът често е представян като конкурентен на канадския с тройно по-големия му капацитет. Според специалисти САЩ ще се облагодетелстват така или иначе от канадския проект, тъй като природният газ от делтата на Макензи ще бъде използван за поддръжка на растящото производство на петрол от битумните пясъци в Албърта. САЩ обаче не пропускат да напомни, че не признават суверенитета на Канада върху водите на Арктика и скритите там богатства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *