Архитекти предлагат оригинални проекти на бъдещия правителствен център

Двадесет и пет архитектурни колектива доказаха, че не се интересуват от хонорари, а искат да работят по проблемите на българската архитектура.” Така зам.-председателят на Съюза на архитектите в България (САБ) арх. Тодор Булев определи форума “Архитектурна работилница”, който се проведе в творческата база “Св. св. Кирик и Юлита” край Асеновград. В него се включиха 120 архитекти, урбанисти, художници и студенти, които предложиха разнообразни проекти за изграждането на бъдещия правителствен център на столичния булевард “Цариградско шосе”. Проявата бе организарана от САБ и КАБ в отговор на наскоро обявения от МРРБ конкурс за устройствена концепция на тази зона.
“Официалният конкурс слага тесни рамки и подхожда доста административно към проблема. Затова ние се постарахме да дадем пълна свобода на участниците в паралелното проектиране и да покажем, че задачата е доста сложна. Работихме в изключително творческа обстановка, която даде възможност на всички архитекти да се изявят”, обясни арх. Булев. По думите му участниците в работилницата са набелязали няколко основни проблеми, засягащи територията на бъдещия правителствен център. Това са плътността на застрояване, смесването на функциите, силуетът и височината на сградите, запазването на съществуващата растителност и градоустройството. Предложените проекти дават множество нестандартни и разнообразни решения. Повечето от разработките не се увличат по високи сгради и здания от типа “мол”, а залагат на богатата паркова среда, сподели наблюденията си от проявата арх. Булев.
Проектът на колектив с ръководител арх. Димитър Кръстев например предлага монтирането на оригинално транспортно съоръжение в бъдещия комплекс. Става дума за монорелса, която ще свързва метрото и територията на правителствения център. Проектанти от Пазарджик пък са намерили място на паметника на хан Аспарух, за който Столичната община отдавна търси терен. Арх. Стефан Добрев е проектирал мащабни сгради с необичайни пластични форми, които са заобиколени от зеленина. Екип от урбанисти е създал нов квартал, който носи духа на стария столичен център.
Студенти от Висшето строително училище “Любен Каравелов” предлагат небостъргачи, които са обединени около паркова среда. Архитектите Светла и Валери Йотови пък са поставили черква в центъра на правителствения комплекс. Сгради символи, планетариум и динамични форми присъстват в разработката на студенти от Нов български университет. “Показахме, че можем да участваме в едно на пръв поглед невъзможно начинание. Важното е, че нямаше въпроси за пари, а една чиста архитектурна изява”, коментира участникът в работилницата арх. Константин Антонов.
Според арх. Булев в правителствения център могат да намерят място също Музеят на модерните изкуства, Националната опера, втори център от типа на НДК, за чието изграждане държавата отдавна търси парцели.
Предвижда се всички проекти да бъдат систематизирани и издадени в каталог. Те ще могат да бъдат видени и на 23 април в Централния дом на архитекта, когато ще бъде открита тяхна изложба. Експозицията ще продължи до 31 май, като едновременно ще се организират поредица от дискусии по темата. Очаква се в дебата да се включат и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изложбата ще бъде представена и на участниците в световното триенале на архитектурата “Интерарх”, което ще се проведе от 17 до 20 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *