Асен Христов: Застрахователният пазар на Балканите тепърва ще се развива

Българският застрахователен пазар не е голям, затова нашата цел е да се разраснем в Югоизточна Европа и на Балканите. На тези пазари тепърва се очаква развитие.
Това коментира председателят на Управителния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов на годишна среща с инвеститорите, предава агенция Фокус.
По отношение на общото застраховане той посочи, че се планира да се достигне 5% пазарен дял в 6 до 10 страни от региона и утвърждаването на „Евроинс“ като един от водещите застрахователни брандове в Югоизточна Европа.
През следващите 5 години основните направления, в които холдингът ще се развива, са застраховане, лизинг, продажби на автомобили, недвижими имоти, индустриално направление.
Стратегията за експанзия в областта на общото застраховане се основава на навлизане чрез придобиване на общозастрахователни компании. Основна дейност на „Евроинс“ ще бъде общото застраховане, в страните от региона към момента не се очаква бум на животозастраховането поради нивото на жизнения стандарт, допълни Асен Христов.
Навлизането на европейския пазар, което също е планирано, ще започне с автомобилни застрахователни продукти. След като започне дейност в Испания, което ще стане след няколко дни, „Евроинс“ планира да започне дейност в Унгария през първата половина на 2008 г. По отношение на лизинга „Еврохолд България“ планира да създаде подхолдинг.
Целта е лизингов холдинг компании да оперират на пазарите, на които е стъпил Euroins Insurance Group. Тук сред заложените цели е постигането на лизингов портфейл от 1,2 млрд. лв. за 5 години, както и интеграция на застрахователния и лизингов бизнес във всяка страна.
Планира се още превръщането на „Еврофинанс“ в регионална платформа за частно и инвестиционно банкиране. По отношение на продажбите на автомобили се планират сделки с 12 000 автомобила годишно до 5 години.
На този етап производственият сектор е обединен около производството на пластмаса – чрез дъщерните компании „Етрорпал“(производител на медицински консумативи), „Пластхим Т“ (производител на пластмасови опаковки) и „Формопласт“ (производител на матрици).
Предприятията в холдинга ще бъдат финансово и организационно преструктурирани, а след това ще се пристъпи към продажбата им. Целта обаче не е продажба на всяка цена, а намирането на подходящ инвеститор, уточни Асен Христов. И сега има интерес към „Етропал“, допълни той.
За 2008 г. от „Еврохолд България“ очаква консолидираните приходи да достигнат 372 млн. лв., за 2009 г. – 481 млн. лв. е за 2010 г. – 627 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *