Асо: Нужни са ни спeшни мерки за запазване на икономиката

Японският премиер Таро Асо нареди на министрите си да предприемат нужните действия, за да се предотврати възможността финансовата криза в САЩ да повлияе върху местната икономика.

„Нуждаем се от решителни мерки, за да запазим икономиката ни силна”, заяви Асо по време на неформална среща с членове на кабинета си. „Извънредно загрижени сме”, призна японският премиер, добавяйки: „Искрено се надявам, че американските законодатели ще стигнат до по-добро решение”.

От своя страна финансовият министър Шоичи Накагава призова японските финансови пазари да запазят спокойствие. „Както разбирам, ефектът върху Япония е доста по-малък в сравнение с този върху САЩ и Европа. Бих искал японските финансови пазари да анализират внимателно възможните рискове и да реагират с хладнокръвие”, каза той.

Японската централна банка обяви, че „инжектира“ 13 млрд. евро в банковата система на страната, за да подпомогне финансовите институции да се справят с недостига на пари в брой, предизвикан от световната финансова криза.

Централната банка на Япония се намесва така на финансовите пазари за десети последователен работен ден. Тази мярка бе решена в момент, когато американския Конгрес отхвърли изненадващо плана за спасяване на банковия сектор, предизвиквайки сриване на индексите на фондовите борси.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *