Атина: едни плачат, други се радват

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Без облаците на кризата

Едни страдат, други се наслаждават – така може да се опише настроението в Атина тези дни. В първата категория попадат засегнатите от кризата, а във втората – гостите на Атина, които се радват на невиждано спокойствие.

 

 
850 000 души в Гърция работят в туристическия бранш. Докато за тези хора кризата е катастрофа, за гостите на Атина тя се оказва понастоящем твърде приятно явление. Било в историческия квартал Плака, на Акропола, на просторния площад Синтагма или прочутата търговска улица Ерму – навсякъде обстановката е много спокойна. Нажежената от стачки атмосфера отстъпи място на един фаталистичен мир.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ангела Гереку трябваше да освободи министерския пост заради „греха“ на съпруга си
В Атина отново може да се диша свободно
Сега на спокойствие може да се изучава какво е направено в града в годините след Олимпиадата през 2004. Новото метро е най-модерното и най-чистото в цяла Европа. Благодарение на футуристични трамваи и улични съоръжения за успокояване на движението, в Атина отново може да се диша свободно. Актуалното поскъпване на бензина също допринася за по-чист въздух.
Другата туристическа благодат е Музеят на Акропола, който през юни празнува първата си годишнина. Досега около два милиона души са посетили обезопасената срещу земетресения сграда от стомана и стъкло, за да разгледат през призрачния под ценните археологически разкопки. Никъде съприкосновението с античността не е така отблизо, както в Музея на Акропола. През последните години Атина придобиваше все по-привлекателно излъчване и този музей е заключителният акорд на това положително развитие.
Разчистване по високите етажи на властта
Сега обаче имиджът на Атина бива прорязван от драскотини. Фактът, че тъкмо атрактивната заместник-министърка на туризма Ангела Гереку освободи поста си, маркира още един раздел на корупция и политическа плесен. През март тя безнадеждно агитираше за страната си на туристическата борса в Берлин. Сега Ангела Гереку трябваше да се сбогува с министерската си длъжност, тъй като съпругът й, шлагерният изпълнител Толис Воскопулос, „пропуснал“ да плати 5 милиона евро данъчни дългове.
В най-добрия случай оттеглянето на министърката показва, че правителството в Атина гледа сериозно на реформите и действително разчиства терена. Докато продължава този процес, туристите ще могат да се наслаждават на спокойствието в гръцката столица.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *