Атина и Москва заобикалят ембарго на хранителни стоки със смесени дружества

Гърция и Русия обмислят създаването на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви представител на гръцкото правителство пред AFP, цитирана от БТА.

„Налице е обща воля за стартиране на процедура за създаване на смесени гръцко-руски дружества на руска територия за гръцките износители на земеделски продукти“, казва той в коментар за темите обсъждани на започналото вчера двудневно посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия.

Цитираният източник обяснява, че мярката цели гръцките плодове и зеленчуци за рускияпазар да не бъдат смятани за износ.

Ципрас и Путин са обсъдили още възможността Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод „Турски поток“. Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби отсъоръжението.

След това Гърция ще върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина „хиляди милиони евро“.

Износът на гръцка земеделска продукция и енергийните проекти бяха две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера.

Гръцкият премиер не е поискал финансова помощ на разговорите си в Москва, но Русия може да предостави кредити за големи съвместни проекти в бъдеще, стана ясно след срещата. Гръцката страна не се е обръщала към нас с каквито и да е молби за помощ“, посочи Путин на пресконференция след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

„Гърция е заинтересована от строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница“, каза от своя страна Ципрас на пресконференция след срещата си с Путин.

Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *